1550 platser i fem våningar. Nu är det nya parkeringshuset vid Lisebergs södra entré klart. Fem våningar med 1550 platser varav 150 elladdplatser gör det till parkeringsbolagets största anläggning. Och parkeringsplatserna behövs – snart öppnar Lisebergs nya hotell och nästa år öppnar också den nya vattenparken och upplevelsecentret World of Volvo.

P-hus Liseberg Södra ingår i samma byggnad World of Volvo och öppnar i två steg. Den första med cirka 1 000 platser öppnade 3 april. De resterande 550 platserna ligger i källarplanet som öppnar i början av nästa år, samtidigt som World of Volvo.

”Det är verkligen ett ovanligt bygge”

Fasaden med över 1 500 fasadplåtar som ska likna björkstammar har väckt uppmärksamhet redan under byggtiden:

– Det är verkligen ett ovanligt bygge. För oss är det förstås först och främst ett modernt och funktionellt parkeringshus, där vi har tänkt till för att möta den parkerande kundens behov på bästa sätt, säger Peter Caspersson, projektutvecklare på Göteborgs Stads Parkering.

P-huset har ett så kallat p-ledsystem, där röd eller grön lampa lyser ovanför p-platserna så att det ska vara lätt att hitta en ledig plats. P-huset kommer också att ha digitala skärmar med aktuell information.

– Vi har också lagt stor möda på att få till hänvisningsskyltar, så att det ska bli enkelt att hitta gångvägen till exempelvis Liseberg, Universeum och Svenska Mässan, fortsätter Peter Caspersson, projektutvecklare på Göteborgs Stads Parkering.

Hållbart bygge

Att bygga hållbart har genomsyrat hela byggprocessen, till exempel genom att använda mer miljövänlig betong. P-huset ligger också nära kollektivtrafiken så att besökare som vill lämna bilen en bit utanför centrum kan fortsätta vidare med buss eller spårvagn och därmed avlasta centrala Göteborg från biltrafik. Från p-huset är det också nära till arenaområdet med Scandinavium, Ullevi och Gamla Ullevi.