Lockar många utländska besök. Cirka 1,2 miljoner resenärer har åkt med Göteborgs nya elbussar på linje 55 sedan starten för ett år sedan. Och över 100 delegationer med 5 500 deltagare från hela världen har kommit för att studera bussarna.

Linje 55 mellan Lindholmen och Chalmers trafikeras av tre helt eldrivna konceptbussar och sju elhybrider från Volvo. Tyst trafik, hållplats inomhus och laddning av mobilen ombord är några inslag som uppskattas av resenärerna.

Testas under tre år
Enligt Västtrafik är resenärerna överlag väldigt nöjda. Att bussarna körs på förnybar el ses som positivt och hållplatserna vid Chalmersplatsen och Teknikgatan får höga betyg. Cirka 80 procent av resenärerna uppskattar att det finns gratis wifi ombord och hela 93 procent upplever att ljudnivån ombord på bussarna är behaglig.

– Det är glädjande att våra kunder ger höga betyg till de tysta och innovativa bussarna. De nya lösningar vi testar på linje 55 kan sedan spridas till andra delar av kollektivtrafiken, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Bussarna ska testas under en treårsperiod, som en central del av ElectriCity, ett stort samarbete mellan näringsliv, forskning och samhälle, ett samarbete där nu även telekombolaget Ericsson ingår.