Ökat antal brott i Göteborg. Ha inga saker bak på cykeln i cykelkorgen eller på pakethållaren. Det tipset kommer från polisen efter ett ökat antal stölder från cyklister. “Gemensamt för dem har varit att de cyklat genom de centrala delarna av Göteborg”, säger Hilda Axelsson, brottsförebyggande samordnare i polisområde Storgöteborg.

I Göteborg är det många som cyklar året om. Nu är våren här och det innebär att fler tar fram cyklarna. De senaste åren har många cyklister i perioder blivit av med tillhörigheter de haft bak på cykeln. Sedan slutet av november har polisen fått in ett 50-tal anmälningar.

En cyklande tjuv

Tjuven är som mest aktiv på morgonen och eftermiddagen när många tar sig till och från  jobb och skola.

– Tjuven rör sig på cykel, cyklar upp nära bakom andra cyklister och tillgriper tillhörigheter som placerats bak på cykeln i cykelkorg eller på pakethållare, säger Hilda Axelsson.

Hur kan man skydda sig mot dessa stölder?

 – Placera inga tillhörigheter bakom dig! Tjuven har även kommit åt sådant som varit fastspänt.

De flesta som blivit bestulna har inte märkt att det hänt. De få iakttagelser som gjorts har gett signalementet: ung man 18-25 år som är klädd i mörka kläder och har en sportcykel. Den misstänkte mannen är fortfarande på fri fot. Om du har tips som kan leda polisen på spåren kan du kontakta polisen via polisen.se