Invigning 29 september. Kan en el-lådcykelpool vara framtidens melodi i tät bebyggelse? I Kvillebäcken ska nu en sådan testas för att se om det är ett framgångsrecept. Sex cyklar finns snart för uthyrning till invånarna.

Projektet med en el-lådcykelpool är ett samarbete mellan Göteborgs Stads Parkering, Kvillebäckens konsortie, Älvstranden Utveckling, Trafikkontoret och Stadsbyggnadskontoret.

I hörnet Långängen och Gamla Tuvegatan finns från och med 29 september sex ellådcyklar – i tre olika modeller – till uthyrning. Cyklarna kommer att stå i ett litet garage och bokning och betalning sker genom en app.

– Användarna betalar 20 kronor för varje påbörjad timme, säger Johan Olofsson, affärsansvarig på Parkeringsbolaget.

Komplement till bilen?
El-lådcykelpoolen blir den första i Göteborg.

– Vi gör försöket för att utvärdera hur en el-lådcykel pool används i en tät stad. Kan det vara ett kraftfullt komplement till bilen i en tät bebyggelse? Kvillebäcken är ett bra ställe att testa det här i. Det är en ny och tät stadsdel.

Förhoppningen är att det ska gå att få en bra bild av hur behovet ser ut och hur cyklarna används. Blir det en framgångssaga kan konceptet användas i nya områden som växer fram i staden.

Cyklarna hanteras och sköts av en extern aktör. För användaren ska allt vara enkelt.

– Det är bara att boka och hämta cykeln och sedan cykla iväg till Backa plan och handla mat, växter eller vad man väljer att göra. Batteritiden ska vara fullt tillräcklig för en ordentlig tur, och inte något man behöver vara orolig för, säger Johan Olofsson.

Chans att titta närmare på cyklarnag
Projektet testas i fem år, men det är möjligt att el-lådcykelpoolen blir permanent tidigare än så.

– Vi kommer att få in data hela tiden och ser om detta är en framgång, säger Johan Olofsson.

På lanseringsdagen lördag 29 september klockan 13-15, vid cykelgaraget kan göteborgarna titta närmare på de olika cyklarna. Det blir också ansiktsmålning, tipspromenad och en tävling för att namnge cyklarna.