En av Göteborgs Stads populäraste trycksaker, cykelkartan, har kommit i en ny och uppfräschad version. På två veckor har 22.000 exemplar beställts och kartan finns nu att hämta gratis på mer än 300 platser.

Cykelverkstäder, cykelhandlare, turistbyråer och vandrarhem har länge varit självklara platser för att distribuera cykelkartan till intresserade invånare och besökare.

Pumpställen finns utsatta

I höstas började man på trafikkontoret fundera på vilka andra som skulle kunna fungera som ”ambassadörer” för att nå dem som verkligen har nytta av kartan. Till exempel människor som vill veta hur man på cykel enklast tar sig till jobbet eller som planerar en cykelutflykt.

– Vi gjorde ett utskick som gav ett väldigt positivt gensvar. Nu finns den nya på hotell, vårdcentraler, hos tandläkare, på universitetet och många andra platser, säger projektledare Jonas Åker.

Den nya kartan är ganska lik den gamla, men innehåller ändå några nyheter. Texterna har förbättrats och fokuserar mer på säkerhet och trafikregler. Dessutom finns ställen där man kan pumpa sin cykel utsatta på kartan.

Populär som turistkarta

Trafikkontoret ser cykelkartan som ett komplement till den cykelplanerare som finns på nätet.

– Cykelplaneraren har ju en lite annan funktion. Den som använder den måste vet vart han eller hon ska cykla och var man startar. Kartan ger större möjligheter att fundera och planera fritt, säger Jonas Åker.

Cykelkartan är även populär som turistkarta. I augusti införs ett system med lånecyklar som kommer att göra det lättare för fler besökare att även se staden på två hjul. I en första etapp kommer det att finnas 500 cyklar för utlåning och antalet ska så småningom fördubblas till 1.000.

649A.jpg

Fotnot:
Privatpersoner kan också hämta kartan på turistbyrån på Kungsportsplatsen eller i receptionen i kommunhuset Traktören.
Den kan även beställas på telefon 031-15 00 17.

Läs mer:
På två hjul i Göteborg – Vårt Göteborgs artiklar om cykel