Göteborg blir nu först i landet med en webbtjänst för cykelresor. Här kan man snabbt hitta bästa cykelvägen, hur lång tid resan tar och hur många kalorier den bränner. På onsdagen var det premiär för gratistjänsten som till helgen lanseras på mässan "På två hjul" på Svenska Mässan i Göteborg.

Bilister har länge kunnat hitta bästa resvägen på till exempel Vägverkets hemsida. Och kollektivtrafikresenärer har kunnat gå in på Västtrafiks hemsida och snabbt hitta bästa buss- eller spårvagnsförbindelsen.

Har bara funnits kartbilder tidigare

Nu är det alltså cyklisternas tur att få samma gratisservice. Cykelreseplaneraren gör det möjligt att söka och få snabba svar på vilken färdväg som är ”snabbast” eller ”lämpligast”, beroende på om man till exempel vill undvika besvärliga backar.

20E8.jpgHär får man veta hur lång den föreslagna färdvägen är, hur lång tid den tar att cykla, utifrån vilken typ av cyklist man är – lättsam, normal eller kraftfull. Sökfunktionen ger också svar på hur stor del av den föreslagna sträckan som går på cykelbana samt hur mycket energi, i form av kalorier, som cyklandet kräver.

– Vi har sett liknande tjänster i Danmark, Holland och Kalifornien i USA, men Göteborg är först i Sverige. Hittills har det på internet bara funnits kartbilder med cykelbanorna inritade, men det här är mycket mer avancerat, säger Fredrik Högberg, projektledare på Göteborgs trafikkontor.

Cyklister har testat demo

– Cykelreseplaneraren ska vara en del i det vanliga serviceutbudet till göteborgarna och kommer att finnas som en länk på stadens hemsida www.goteborg.se samt på www.trafiken.nu, berättar Fredrik Högberg.

Portalen Trafiken.nu är ett regionalt samarbete mellan Västtrafik, Vägverket och trafikkontoret i Göteborg.

En referensgrupp på 1.500 cyklister har sedan sommaren 2007 testat en demoversion av reseplaneraren och kommit med förslag till förbättringar. Nu är den alltså klar och på trafikkontoret hoppas man att den nya tjänsten ska locka fler till den miljövänliga cykeln.

– Vi har ju många fina cykelbanor och bra cykelkartor på papper. Den här tjänsten vänder sig till den allt större målgrupp som är van vid att söka information på datorn, säger Fredrik Högberg.

Välkomnar förslag på roligare namn

Trafikkontoret har fått 400.000 kronor för att utveckla tjänsten och lansera den på internet. Målet på sikt är att få in den i mobiltelefonerna, då blir den ännu mer användbar.

– När mobilerna blir så bra att man enkelt kan se rutten i displayen, vill vi förstås vara med där. Rent tekniskt är det möjligt redan idag, med de nya 3G-mobilerna, men formatet är inte anpassat. Och ännu har vi inte pengar för att ta det steget, säger Fredrik Högberg.

Tjänsten heter helt enkelt Cykelreseplaneraren.

– Det är ett knöligt och tungrott namn, men vi har inte kommit på nåt bättre, säger Fredrik Högberg.

Den som har tips på ett roligare och enklare namn, kan höra av sig till Fredrik Högberg på tel 368 25 31 eller e-post fredrik.hogberg@tk.goteborg.se