Prisutdelning och gratis fika. Provgå en sju meter lång modell av den nya Hisingsbron, testa din trafikintelligens och ta en tur på en elcykel. Den 19 september förvandlar trafikkontoret Bältesspännarparken till en upplevelsepark med trafiktema. Klockan tolv avslöjas vilken arbetsplats som är Göteborgs mest cykelvänliga.

Läs också: Kom och testa eldrivna fordon [2015-09-17]

Vecka 38 är utnämnd till europeiska trafikantveckan och runt om i europeiska städer anordnas aktiviteter för att lyfta frågan om hur vi rör oss i städerna. Utmaningarna ser liknande ut – det gäller att kunna möta en växande befolknings behov av att resa, utan att det skapar för stor trängsel eller skadar miljön.

– I stora städer behövs det ett annat tänk för att alla ska kunna ta sig fram ordentligt. Då måste vi fundera på hur vi tar oss till jobbet och hur vi reser på vår fritid på ett hållbart sätt, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator.

Alla kan bidra
Genom att bjuda in till att prova elfordon, provgå Hisingsbron och få gratis fika hoppas trafikkontoret få göteborgarna att fundera kring trafiken och stadsrummet. Hur kan vi som bor i staden tillsammans skapa en trafikmiljö, där alla får plats och känner sig trygga?

Eva Eriksson menar att alla kan bidra. Det kan handla om att låta sina barn gå eller cykla till skolan istället för att skjutsa dem med bil. Eller om att följa trafikreglerna när man cyklar.

På en stor bild som kommer att finnas utställda på området utmanas besökarna att hitta ”finn fem fel” – fem trafiksituationer som ska undvikas.

– Cykel har historiskt varit förknippad med att man tar en liten sväng eller åker på utflykt. Nu är det allt fler som cyklar i vardagen. Då blir det trängre i trafiken, och då behöver man kanske ändra sitt beteende. Ju fler som cyklar, desto mer måste vi faktiskt följa trafikreglerna, säger Eva Eriksson.