En cykel i en pratbubbla. Det är symbolen som markerar att här kan du pumpa din cykel gratis. Nu har 38 cykelaffärer, reparatörer och bensinstationer ingått ett avtal med Göteborgs Stad om att erbjuda kostnadsfri pumpning åt cyklande göteborgare.

Avtalet löper över två år och går ut på att de som anslutit sig möjliggör gratis cykelpumpning under sina öppettider. I gengäld står Göteborgs Stad för marknadsföringen av tjänsten.

Längs de stora cykelstråken

− Serviceställena finns listade på nätet och ska snart finnas med i vår webbaserade cykelreseplanerare. När nästa cykelkarta på papper trycks kommer de att finnas med där också, säger Jonas Åker, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.

Cykelpumparna finns längs de stora cykelstråken över hela staden. Det handlar om att göra det enklare för dem som redan cyklar. I dag är det få som känner till var man vid behov kan slinka in för att få lite ny luft i däcken.

− Tidigare har vi gjort ett försök med fristående cykelpumpar på lite olika platser i Göteborg. Av dem finns bara en enda kvar, den på Vasagatan. Men eftersom den ofta utsätts för skadegörelse har vi försökt att tänka lite nytt, säger Jonas Åker.

Lånar ut enkla verktyg

Dessutom ska några av serviceställena även tillhandahålla lite enklare verktyg.

− Man kanske behöver låna en skiftnyckel för att justera sadeln, säger Jonas Åker.

Fler pumpställen på gång

Nästa steg i stadens cykelpumpsatsning är att samarbeta med större arbetsplatser, bibliotek och fastighetsägare. Tanken är att få dem att investera i egna cykelpumpar.

− Sedan, om det ändå finns svarta fläckar kvar på kartan, kan vi tänka oss att sätta upp nya fristående cykelpumpar, till exempel på Centralstationen, säger Jonas Åker.

Läs också:
Vårt Göteborgs avdelning På två hjul i Göteborg