Med fyra dagar kvar till startskottet för projekt Nya vägvanors kampanjvecka "Till jobbet utan bil" närmar sig antalet deltagare 17 000. "Målsättningen är att få 20.000 att välja bort bilen minst en dag under nästa vecka", säger Petter Kjellgren på trafikkontoret.

Det var för två år sedan som trafikkontoret introducerade projektet Nya vägvanor för att inspirera göteborgarna att välja mer hållbara resvanor.

Förra året utmanade Göteborgs Stad övrig offentlig sektor och det privata näringslivet och lyckades få 17.800 att ställa bilen.

Gott hopp om att nå målet

– I år har vi även bjudit in kranskommunerna Härryda, Alingsås, Kungsbacka och Mölndal, säger Petter Kjellgren.

Studenterna vid Göteborg universitet har redan fått över 1.200 namn till sin lista. På Ericsson AB och Volvo IT tar man också utmaningen på allvar – på båda arbetsplatserna har flera hundra anmält sitt intresse.

– En del ställen, med lite färre anställda, har faktiskt hundraprocentig uppslutning, säger Petter Kjellgren som har gott hopp om att nå upp till målsättningen om 20.000 deltagare.

Den som anmäler sig utmaningen Nya Vägvanor lovar att inte köra bil till jobbet minst en dag under perioden 21-27 september.