Samlar hållbara resealternativ i en app. Resetjänsten UbiGo, som utvecklats vid Lindholmen Science Park, får nu internationell uppmärksamhet. På torsdagen prisades den unika tjänsten vid transportministermötet i Leipzig.

Resetjänsten UbiGo, som utvecklats inom projektet Go:smart vid Lindholmen Science Park, har visat så goda resultat att OECD:s International Transport Forum valt att ge resestjänsten sin utmärkelse: Promising Innovation.

Projektet Go:smarts målsättning var att utveckla en tjänst som skulle underlätta det hållbara resandet i större städer. I UbiGo samlar man information om kollektivtrafik, bilpool, cykepool, hyrbil och taxi i ett abonnemang som alla i ett hushåll lätt kan använda via en app i mobiltelefonen.

Under ett halvår prenumererade 70 hushåll på tjänsten. I utvärderingen sade sig 80 procent vara intresserade av att fortsätta sitt abonnemang.

– Vi försöker kombinera stora städers behov av att minska biltrafiken med hushållens och företagens behov av att klara vardagen på ett enkelt sätt. Då måste man börja med att erbjuda något som är minst lika bra, säger Hans Arby som är en av intiativtagarna till UbiGo Innivation.