Vilken arbetsplats kan få flest medarbetare att välja bort bilen? För fjärde året bjuder nu trafikkontoret in till den stora utmaningen: ”Till jobbet utan bil”. Tävlingsstart: 20 september.

Redan på måndagsmorgonen, fem veckor före tävlingsdags, droppade de första anmälningarna in till årets upplaga av trafikkontorets satsning för att få göteborgarna att avstå bilen till jobbet.

”I år skärper vi kraven”

Kampanjen har lockat allt fler deltagare för varje år, men den här gången är förutsättningarna delvis nya och kraven hårdare.

– I år skärper vi kraven. Nu handlar det om att omvända en bilpendlare, säger Petter Kjellgren som är samordnare för företagskontakter på trafikkontoret.

Tidigare har det räckt att avstå bilen till och från jobbet minst en dag under kampanjperioden – även den som alltid cyklat eller gått till jobbet har alltså funnits med i statistiken.

20 000 deltog i fjol

I årets tävling får den bilist som väljer bort bilen poäng, men ges också poäng för den som kan övertyga en arbetskamrat eller någon annan att ställa bilen under kampanjveckorna. En poäng till den omvände bilpendlaren och en till värvaren alltså.

– Förra året deltog cirka 20 000 personer i kampanjen. Drygt 8000 av dem var bilister. Målsättningen är att försöka nå upp till den siffran även i år, säger Petter Kjellgren.

Alla kan vara med i utmaningen som pågår från och med måndagen den 20 september till söndag 3 oktober. I år har även Kungsbacka och Härryda kommuner valt att delta.