Julaftons populäraste restiden. Många vill boka resor till jul och nyår. När färdtjänsten i början av veckan öppnade sin telefonbokning tog de emot 1 800 samtal på bara första timmen. Den som vill i resa i jul kan boka till och med den 21 december. Nyårsresorna är även bokningsbara den 28-31 december.

För färdtjänsten är jul- och nyårshelgerna intensiva resdagar. Antalet resenärer är inte fler än en vanlig måndag. Men det är många som vill resa nästan samtidigt. På julafton bokas flest resor till mellan klockan 15 och 21. På nyårsafton är det många som vill resa efter tolvslaget.

– Bokningssamtalen är lite längre än vad de brukar vara. Vi behöver mycket information. Som till exempel hur det ser ut på den plats man ska resa till. Finns hiss? Funkar det med trappklättrare? säger Emma Qvarfordt, avdelningschef på färdtjänstens reseservice.

Trappor inspekteras
Dessutom är det viktigt att kunna återkoppla om något inträffar och förseningar uppstår.
− Vi vill inte att någon ska stå ute och frysa på julafton. Vi vill lätt kunna återkoppla till den som har bokat, så vi vill ha telefonnummer till den som ska resa och gärna även till den man ska besöka, säger Emma Qvarfordt.

För att allt ska klaffa krävs noggrann planering.

− Julresor går bra att boka fram till och med den 21 december, sedan behövs två dagar för att gå igenom resorna. När det gäller trappklättring försöker vi åka ut och inspektera trappan på den plats man vill resa till, så vi på förhand vet om det går, säger Emma Qvarfordt.

Tar resorna slut när det är sådant tryck på bokningen?
− Resorna kan ta slut, men de senaste åren har alla som vill åka fått en resa, bara inte precis den tid man har önskat, säger Emma Qvarfordt.

Varför kan man inte boka sin jul- och nyårsresa via appen eller Internet?
− Vi behöver lite mer information än vanligt, för att det ska bli så bra som möjligt, och än så länge finns inte den möjligheten i vår app, säger Emma Qvarfordt.