Möt reseinstruktörer i Brunnsbo. Flexlinjen startade i Göteborg 1996 och är ett tryggare och enklare sätt att åka kollektivt. På onsdag 21 februari finns Serviceresors reseinstruktörer på plats i Brunnsbo för att hjälpa intresserade att komma igång med resandet.

Flexlinjen är en del av Göteborgs kollektivtrafik och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen i Göteborg kör i 20 områden på vardagar och i tio områden på lördagar. Drygt 265 000 resor gjordes med Flexlinjen förra året. Bussarna kör inom ett bestämt område och hållplatserna kallas för mötesplatser.

– Syftet med Flexlinjen är att man ska kunna resa på ett tryggt sätt i sitt närområde. Man kommer ofta närmare än med vanlig kollektivtrafik och man får hjälp på och av bussen, och hjälp om man vill använda ramp. Det är inga problem att ta med rullator och du är alltid garanterad sittplats, säger Louise Müllerström.

Hjälper till med träning
Hon är en av tre resinstruktörer på Serviceresor som arbetar med att hjälpa personer att komma igång med sitt kollektivtrafikresande – med Flexlinjen eller vanliga bussar eller spårvagnar.

– Det kan handla om ovana personer eller sådana som behöver extra stöttning. Vi finns till för att svara på frågor, men vi gör även hembesök om man behöver information i lugn och ro. Vi kan även följa med ut och åka och vi hjälper till att lägga upp längre resträningsperioder. Målet är att vi ska träna tills man klarar av att resa på egen hand.

Louise och hennes kollegor kan till exempel visa hur man stämplar eller hur man använder de elektriska ramperna på vagnen.

– Det kan handla om tips och råd, som att man till exempel ska sätta sig ner innan man stämplar om man har dålig balans.

Onsdag 21 februari finns Louise Müllerström och två andra resinstruktörer på plats i Brunnsbotorgets inomhustorg för att informera om Flexlinjen. Det är ett bra tillfälle för anhöriga eller den som vill resa själv att lära känna Flexlinjen bättre.

– Besökarna får en chans att prata med oss och ställa frågor. Det kommer även att finnas en buss på plats och chans att prata med förare. I mån av plats går det även att provåka Flexlinjen i Backa.

Kommer gärna ut och informerar
Louise och hennes kollegor hoppas på att kunna anordna fler informationstillfällen i andra delar av staden framöver. De vill även uppmuntra andra verksamheter såsom pensionärsföreningar och kommunala verksamheter med mera att kontakta resinstruktörerna.

– Vi kommer gärna ut i olika sammanhang och informerar.

Kontakta resinstruktörerna om du vill ha hjälp att komma igång med att resa, eller om du vill att resinstruktörerna kommer ut till din verksamhet för att informera, 031-41 96 60.