Årets nykomling i Västra Götaland. Det globala säkerhetsföretaget Consilium marine & safety med Göteborgskontor i Hisings Backa är Göteborgs mest cykelvänliga arbetsplats 2019. Företaget utsågs nyligen också till Västsveriges nykomling i tävlingen Cykelvänlig arbetsplats som arrangeras av Västra Götalandsregionen.

Varför var ni med i tävlingen?
– Den gagnar det vi står för och vår värdegrund. Vi utvecklar vår personal. Vi skyddar och tar hand om miljön. Vi blir ”a great place to work”, en väldigt bra arbetsplats helt enkelt, säger Henrik Wenklo som jobbar på företagets hr-avdelning.

Göteborgsjuryn utsåg förra året Consilium till Göteborgs mest cykelvänliga arbetsplats. Företaget, som har cirka 190 anställda, gick då också vidare till regionfinal och lyckades knipa titeln årets nykomling i hela Västra Götaland.

Vad har ni gjort för att bli en cykelvänlig arbetsplats?
– Vi har försökt göra det lätt för vår personal att börja cykla. Med ganska enkla metoder. Cykelpump och lite torkskåp, det är ju inget stort jobb direkt, säger Tony Cuzic, också han från hr-avdelningen.

– Vi vill ha friska och glada medarbetare helt enkelt. Vi vet att rörelse främjar hälsa, att man tänker klarare och det i sin tur minskar stressen, säger Malin Cardemar, marknads och kommunikationschef.

– Men det är också ur ett hållbarhetsperspektiv. Att cykla är hållbart och bra för miljön. Tänk alla utsläpp vi inte står för och alla köer vi inte är med och skapar, fortsätter Malin Cardemar.

Nu funderar de redan på nästa steg för att uppmuntra ännu fler i personalen att cykla. Genom olika cykelaktiviteter vill företaget få med de som kanske inte är intresserade idag eller som vill tävla och cykla lopp. Cykelpicknick och att cykla gemensamt till möten står på agendan framöver.

– Vi tror att det handlar om att förstå varför. Vad innebär det för mig som individ om jag börjar cykla och vi bidrar till att vi är en cykelvänlig arbetsplats? Vad innebär det för mitt team? Vad innebär det för företaget? säger Henrik Wenklo och fortsätter:

– Vi vill ta vårt sociala ansvar, genom att skapa gladare medarbetare som orkar med vardagen när de kommer hem från jobbet också.