Ny station vid Stenpiren invigs under året. Nu är det dags för lånecyklarna i Styr & Ställ att åter börja rulla på stadens gator. Från och med i dag, den 1 mars, är cyklarna på plats. Nytt för i år är en helt ny station vid Stenpiren och att några av de stationer som redan finns ska få fler cykelställ.

Tio månader om året, från 1 mars till den 31 december, är stadens lånecykelsystem igång. Sedan starten för sex år sedan har antalet resor bara fortsatt att öka. Sammanlagt har drygt 1,5 miljoner resor gjorts med Styr & Ställ.

I slutet av förra säsongen byggdes två nya stationer, en vid Olof Palmes plats och en vid Svingeln. I år ska en ny station invigas vid Stenpiren, enligt planen under våren.

Ladda Västtrafikkortet

Dessutom kommer de befintliga stationerna att kompletteras med ungefär 300 nya cykelställ.

− Vissa av våra stationer är väldigt använda och vi tittar på var det finns möjlighet att bygga ut. Det är inte bestämt än var det blir, men Drottningtorget är en sådan station där vi hoppas på att kunna utöka med fler cykelställ, säger Emma Sjögren, projektledare för Styr & Ställ.

Säsongskortet kostar 75 kronor om året. Den som har Västtrafikkort kan ladda sitt kort med ett säsongsabonnemang på Styr & Ställ.

− Vi har många pendlare som använder systemet och att kunna ladda Västtrafikkortet ger en tydlig koppling mellan kollektivtrafiken och lånecyklarna, säger Emma Sjögren.

Några stationer flyttas

Det faktum att det just nu byggs mycket runt om i staden påverkar även lånecyklarna. Under året förväntas några av cykelstationerna att behöva flyttas, tillfälligt eller permanent.

− Det kommer att ske allt eftersom det blir aktuellt. Bland annat kommer stationen vid Läppstiftet att flyttas i samband med att byggnationen av den nya Hisingsbron startar, säger Emma Sjögren.