Vi cyklister är som flyttfåglar. När vi väl bestämt oss kommer vi alla på en gång. Fråga cykelreparatörerna - de vet. Det är bromsar och ekrar, kedjor och växlar, luft och olja. Helst samma dag - för nu ska det cyklas. Och det finns ingen tid att förlora!

Jon Lindgrens tillvaro kretsar nästan helt kring cykel. Till vardags hittar man honom i Bikeplace verkstad på Majorsgatan i Göteborg. Bland trygga tantcyklar, extrema tävlingsekipage och ett brett utbud av helt vanliga hojar vill veckans timmar nästa inte räcka till.

– När den första vårvärmen kommer är det precis som om folk tvekar och inte riktigt vågar tro att det är sant.

– Sedan kommer insikten, och det psykologiska trycket – det är då cyklarna väller in här på verkstaden, säger Jon vars känsla för vårtecken är lika utvecklad som hos vilken meteorolog som helst.

Till verkstaden kommer kunder med all möjliga frågor, men tre problem återkommer oftare än andra. Jon berättar:

Smörj med olja

– Folk smörjer inte sina cyklar. Man kan stå vid cykelbanorna och höra gnisslet. Utan olja dör cykeln långsamt. Kedja och drev ska helst smörjas en gång i månaden. Men inte så mycket att det blir tjockt och kladdigt.”

Pumpa däcken

– Med ordentligt pumpade däck är risken för punktering mindre. Är det för dåligt med luft i slangen slits dessutom cykeldäckens sidor hårt. Däcken håller annars extremt länge med tanke på vilka miljöer de vistas i.”

Kolla bromsen

– Göteborg är väldigt kuperat och att bromsa sig ner för en brant backe sliter ut bromsar väldigt fort. Jag ser allt för många utslitna bromsklossar. När stålet ligger direkt mot fälgen kan det snart blir riktigt farligt. I värsta fall spricker fälgen medan man cyklar.

Egentligen är det här ganska enkelt pyssel som de flesta cyklister själva skulle kunna klara av. Den som trots allt vill anlita professionell hjälp med vårrustningen kan räkna med en nota på någonstans mellan 300 och 600 kronor.

– Fixar man att städa sitt hem och andra vardagssysslor kan man säkert också se över sin cykel regelbundet, säger Jon som sällan eller aldrig är särskilt långt ifrån en tvåhjuling

”Göteborg en ganska bra cykelstad”

– Hemma har jag väl sju kompletta, säger 26-åringen som i tävlingssammanhang sadlat om från crosscountry till en seriös satsning på downhill. En cykelgren där man försöker övervinna naturen i alpin terräng.

Även om drömmen skulle vara att kunna göra en riktigt proffs-satsning är Jon glad för att verkstadsjobbet ger honom chansen att sticka söderöver när det internationella tävlingsprogrammet så kräver.

Efter alla resor och tävlingar i andra länder har han en hel del att jämföra med men tycker ändå att Göteborg är en ganska bra cykelstad:

– Bättre än snittet. Jag har flera kompisar som jobbar som cykelbud och jag vet att de uppskattar att det finns rätt gott om cykelbanor – särskilt sådana som löper oavbrutna.
Med pump, olja och fräscha bromsklossar kan man alltså komma långt i rikets andra stad. Det har göteborgarna redan upptäckt – i snitt görs mer än 100 000 cykelresor varje dygn i Göteborg.

434A.jpg

Under våren erbjuds på en massa platser i Göteborg enklare service på din cykel, alldeles gratis. Dessutom kan du få både information och inspiration. Läs mer om det på www.nyavagvanor.se

3958