Den 9 december öppnar julbokningen. Plastbarriär mellan förarsäte och baksäte, visir och ingen samåkning. Det är några av åtgärderna som Göteborgs Stads serviceresor infört för att skapa trygga och säkra färdtjänstresor i jul och nyår.

Peter Norling, avdelningschef för serviceresor på trafikkontoret.

Varje julafton reser nästan 3500 människor i Göteborg färdtjänst, riksfärdtjänst eller flexlinje innan och efter Kalle Anka. Veckorna runt jul och nyår är de mest intensiva på året för serviceresor som börjar planera för resorna redan i september.

− I år är det dock omöjligt att förutse hur många resenärer vi kommer att ha. En del kommer ta det säkra för det osäkra och stanna hemma, men säkert upplever många efter månader av karantän en stor ensamhet och väljer att resa till nära och kära över jul, säger Peter Norling, avdelningschef för serviceresor på trafikkontoret.

Möjligt att avboka

Från den 9 december är det möjligt att boka julens resor. Med en situation som hela tiden förändras kan det dock vara svårt att göra sin bokning i tid.

− Då är det bra att veta att det alltid går att avboka din resa. Även vi kan behöva göra ändringar utifrån den aktuella rekommendationen från Folkhälsomyndigheten.

Serviceresor har tillsammans med trafikföretagen vidtagit flera åtgärder för att motverka smittspridning i fordonen. En plastbarriär har satts upp mellan förarsätet och passagerarsätet och det högre förarsätet är spärrat för resenärer.

Visir vid nära kontakt

Även nya rutiner har införts. Samåkning har tagits bort, endast medlemmar i samma familj kan åka ihop. Förarna har fått utbildning i hygienrutiner och måste använda visir vid nära kontakt med resenärer, som när föraren behöver hjälpa till med att sätta fast bältet eller ska se till att en rullstolsburen resenär sitter säkert.

− Rutinerna kring visiret har vi utvecklat efter samråd med smittskyddsläkare och givetvis ska förarna ha med sig handsprit att använda under arbetsdagen.

Även på flexlinjen har säkerhetsåtgärder införts. Till exempel tillåts bara sex resenärer åt gången.

Peter Norling betonar att det är viktigt att alla tar situationen på allvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

− Men om du ändå väljer att åka färdtjänst i jul och nyår så kan du räkna med att vi har gjort resorna så säkra vi bara kan, säger han.