Gratis att åka med. Två självkörande minibussar testas i kollektivtrafiken i Göteborg från den 18 januari. Testet som pågår till slutet av maj är det första i staden. Det kostar inget att åka med bussarna som trafikerar Lindholmen. Resorna går att söka i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.

Projektet S3, som står för Shared shuttle services (delade transporter), är en del av regeringens samverkansprogram “Nästa generations resor och transporter”. De två tidigare faserna har genomförts på Chalmers i Johanneberg och vid Lindholmen science park. Testet som nu startar är den tredje fasen och genomförs också på Lindholmen.

Från kaj till knutpunkt

 De två självkörande minibussarna på linje 56 kör från parkeringen Hugo Hammars kaj till slutstationen Regnbågsgatan som är en knutpunkt för kollektivtrafiken.

– De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, säger Lars Bäckström, vd på Västtrafik.

Målet är att se hur delade transporter kan bidra till en levande, attraktiv och hållbar stad. Satsningen leds av forskningsinsitutet Rise i samarbete med Keolis, Chalmers, Västtrafik, Ericsson, Göteborgs Stads parkering AB, Härryda kommun och Johanneberg science park. Det finansieras av Vinnova genom Drive Sweden.