Talar om när den behöver tömmas. Gatubolaget i Göteborg är först i landet med ”den intelligenta brevlådan”. En sensor i lådan skickar besked via internet om det finns post att hämta. Det kan spara in tusentals mil i bilkörning.

Stadens Bud inom Gatubolaget är Göteborgs Stads egen budfirma. Budbilarna gör närmare 900 stopp om dagen till olika adresser, ibland bara för att upptäcka att det inte finns någon post att hämta.

För att slippa onödiga ”tomkörningar” har Gatubolaget utvecklat den intelligenta brevlådan tillsammans med en Chalmersstudent, Dag Fridén, som tidigare jobbat extra med Gatubolagets IT-stöd.

Kör mindre nu
– Vi började med att ta reda på var de minst frekventa ställena finns, säger Mats Pervik, projektledare på Gatubolaget.

– Efter att ha testat tekniken internt, valde vi ut två turer där det ofta är tomma lådor. På de turerna har vi placerat ut sammanlagt 17 intelligenta lådor.

– Vi har varit igång sedan september och det fungerar bra: bilarna kör nu 10–20 procent mindre.

Alla brevlådorna är uppkopplade till en server, där de två testturerna är upplagda. Föraren behöver bara, via en iPad, logga in på den tur som ska köras för att få besked om var det finns post att hämta och var det är tomt.

Tydliga besked
– Det syns både i text och med olika färger, så det är mycket tydligt, säger Mats Pervik.
Nu kommer de nya lådorna att införas successivt under året, där det behövs.

– På en del ställen finns det alltid nåt att hämta, men på kanske 300 ställen kan det behövas intelligenta lådor. säger Mats Pervik.

Billiga är de inte – än så länge. De första 20 prototyperna har kostat 3.000 kronor styck, i material och arbete. Men på sikt sparar de in mycket i dyra bränslen och miljöpåverkan.

Ett varv runt jorden
– Det här är ett utvecklingsarbete som vi har fått bidrag från Energimyndigheten för, så det är inget vi på Gatubolaget bekostar själva, säger Mats Pervik.

På sikt kan lådorna spara in ett varv runt jorden i bilkörning, varje år.
– Budbilarna kör ungefär 800 mil i veckan. Om vi sparar in tio procent blir det ett varv runt jorden, 40.000 kilometer per år!