Försäljningen av SMS-biljetter för resor med spårvagnar ökar vecka för vecka och från och med måndag införs tjänsten även på stadsbussarna i och mellan Göteborg, Mölndal och Partille. Därmed får resenärerna tre "läro-månader" på sig, innan möjligheten att lösa kontantbiljett direkt av bussförarna helt försvinner.

Vecka 18 var det återigen dags för nytt rekord i antal sålda SMS-biljetter på Göteborgs spårvagnar, när 64.000 enkelresor betalades via mobiltelefoner. Det motsvarar nästan 78 procent av alla sålda enkelresor den veckan.

Från och med måndag den 19 maj öppnas även möjligheten för bussresenärerna på cirka 110 linjer inom och mellan Göteborg, Mölndal och Partille att lösa sina biljetter via SMS-meddelande.

SMS-biljett billigaste enkelresan

Därmed har resenärerna god tid på sig att vänja sig vid det nya betalsättet, innan kontantförsäljningen försvinner helt den 18 augusti.

SMS-biljetterna är dessutom billigare än andra alternativ för att lösa enkelbiljett kontant, till exempel hos något av Västtrafiks 450 olika försäljningsombud eller via biljettmaskinerna ombord på fordonen.

Exempelvis kostar en kontantbiljett för en vuxens enkelresa inom Göteborg i vanliga fall 25 kronor, men via SMS är priset 20 kronor, plus trafikavgift beroende på teleabonnemang.

Minskad risk för rån

Det subventionerade priset syftar till att öka användandet av SMS-biljetter, för att minska kontanterna ombord och därmed risken för rån, hot och våld gentemot chaufförerna.

I slutet av 2009 räknar Västtrafik med att kontantförsäljningen ombord på alla fordon i de 49 kommunerna ska ha upphört, och ersatts av bland annat SMS-biljetter.