Ett 30-tal bilmodeller tävlar om uppmärksamheten på årets miljöbilsmässa, som hålls i Eriksbergshallen på torsdagen. Nytt för säsongen: Ett gäng snåla dieslar.

Det är fjärde gången som kommunala Miljöfordon i Göteborg är med och arrangerar en särskild mässa för miljöanpassade personbilar och transportfordon. Denna gång sker arrangemanget ihop med Mölndals stad.

”Ett sätt att få överblick”

Bland utställarna finns, förutom bilhandelsföretagen, även leverantörer av alternativbränslen samt biluthyrare och bilpooler. Mässan vänder sig enbart till inköpare på företag och myndigheter.

– Det är ett effektivt sätt att få överblick över vilka modeller som finns på marknaden, berättar Mats-Ola Larsson på Miljöfordon i Göteborg.

– För många professionella inköpare är det annars svårt att bedöma information om de nya fordonsteknikerna, vad som är långsiktigt hållbart, vilka skatteregler som kommer att gälla.

Här är mässan ett tillfälle att få svar direkt på frågorna, tillägger han. Etanoldrivna bilar är den största gruppen bland de utställda bilarna, men gasfordon är också väl representerade. Dessutom finns en handfull hybridfordon.

Allt fler miljöbilar säljs

– Nytt för i år är att vi tagit in ett antal bränslesnåla dieslar med partikelfilter. Detta är en anpassning till den lite vidare miljöbilsdefinition som gäller i den statliga sektorn, säger Mats-Ola Larsson.

Miljöbilars svarade under förra året för tolv procent av nybilsförsäljningen och tendensen är stabilt ökande. Enligt Mats-Ola Larsson påverkar inte svängningarna i bränslepriserna försäljningen av miljöbilar i något större grad – tvärtemot vad som ofta påstås.

Däremot påverkas vad miljöbilförarna faktiskt häller i tanken.