Lördagen den 20 september ska vi vara i stan utan bil. För då arrangeras ”I stan utan bil” för tredje året i rad i Göteborg. Ett arrangemang som samtidigt genomförs i tusentals städer i hela Europa.

– Jag skulle vilja att göteborgarna får uppleva sin stad alldeles extra den 20 september när de får ta del av alla programpunkterna runtom i stan, säger Ny Dinau, projektledare för ”I stan utan bil”.

Ta hand om din stad

– Som göteborgare är jag faktiskt delägare i staden Göteborg. Det innebär att vi har både rättigheter och skyldigheter. Om vi funderar närmare över skyldigheterna måste vi säga oss att inte skräpa ner, varken med papper, plåt eller avgaser. Av det skälet hoppas jag verkligen att traditionen med bilfri dag fortsätter. Alla måste vi ta hand om vår stad. Om bara några börjar fundera över sina resval på ett medvetet sätt, så är processen igång, anser Ny Dinau.

Göteborg är inte ensamt om manifestationen. Redan i mitten av 1990-talet började man diskutera de dåliga stadsmiljöerna i de europeiska städerna. Inom EU beslöt man om en gemensam dag för dessa frågor, och det blev den 22 september.

Det innebär att lokala aktörer i sina regioner den dagen lyfter fram frågor man brottas med inom trafikområdet. Långsiktigt kan manifestationen bli ett erfarenhetsbyte mellan städer och regioner.

Själva arrangemanget ”I stan utan bil” äger rum den näraliggande lördagen varje år.

Göteborg visar upp sig

Trafiknämnden i Göteborg undertecknade det europeiska manifestet för första gången 2001. Det året blev dagen ett tillfälle att visa vad som pågår inom trafik- och stadsplanering.

Så blev det 2002 och så blir det också i år lördagen den 20 september 2003. Trafikkontorets partner är Banverket, Vägverket och Västtrafik. Och naturligtvis deltar flera av stadens förvaltningar och bolag i arbetet.

Begränsad biltrafik

Staden stängs för biltrafik innanför vallgravarna. Vid infarterna till själva citykärnan möter trafikvärdar som hjälper trafikanterna till rätta.

Måste du ta bilen till centrum, parkera i p-husen vid NK och Nordstan eller på Heden.

Digert program möter trafikanterna

Nordstan startar med expo och aktiviteter redan den 18 september. Här kan vi göra smarta resval när vi surfar runt på nätet.

I Nordstan presenterar Harald Treutiger de senaste modellerna fräcka miljöbilar tillsammans med Mats-Ola Larsson, projektledare för ”Miljöfordon i Göteborg”.

På Palace veranda i Brunnsparken får vi titta på stan i modeller och bilder, får veta framtida idéer om Göteborg och lyssna på experter.

Varken barn eller cyklister är bortglömda. Barn får köra minibilar på Kungsportsplatsen.

För cyklisterna blir det final i årets Cykelutmaning med prisutdelning i Nordstan och andra aktiviteter i Bältespännarparken.

Trafiktema i Lundby hela veckan

– I Lundby kommer en mängd aktiviteter arrangerade av Lundby Mobility Centre att anordnas hela veckan innan ”I stan utan bil”. Vi startar 15 september och avslutar 22 september, berättar Maria Coulianos.

– Det blir aktiviteter både för privatpersoner och företag i stadsdelen på olika platser och knutpunkter. Vi kommer att sprida information om bilpooler, cykling, kollektivtrafik, bjuda till företagsseminarium med mera. Vi belönar dem som väljer att åka kollektivt, gå eller cykla. Starten på kampanjen Skrota din gamla bil går också av stapeln denna vecka. Se vidare på vår webbsida (se länk nedan) Och håll utkik efter ”resvalsnarrarna”!

Evenemangsstråket invigs

Skånegatan är färdigbyggd och de första spårvagnarna rullar den 20 september mellan Folkungabroarna och Korsvägen.

Västtrafik firar Evenemangsstråkets invigning med att bjuda alla på gratis spårvagnsresor i hela Göteborg den dagen. Västtrafik bjuder också på ”res två betala för en” i hela regionen hela helgen.

Den officiella invigningen av Skånegatan sker klockan tolv vid Ullevis södra entré då Göran Johansson officiellt inviger Kringens femte etapp.

Njut av din stad med rätt resval

Ny Dinau uppmanar alla att passa på den 20 september att njuta av vår fantastiska ”ströva-runt-i-stad”, tillräckligt liten för att ta sig runt till fots och tillräckligt stor för att uppleva många spännande saker i.

– Ställ den älskade bilen hemma och låt den få sin välbehövliga vila. Och på måndag den 22 september, den gemensamma EU-dagen, vill vi se många, många åka kollektivt, samåka, cykla eller promenera till jobbet.