Öppet hus på Drottningtorget. Göteborgs spårvägar behöver rekrytera 60 nya spårvagnsförare under nästa år och testar nu nya vägar för att hitta personal. Tre förmiddagar i nästa vecka, den 1 till 3 december, står en spårvagn på Drottningtorget och där kan den som vill testa hur det känns att sitta vid spakarna.

– Syftet är att fånga upp personer som rör sig i området, så att de får upp ögonen för yrket. Det kan finnas många som skulle trivas och lyckas bra, men som inte vet om det själva, säger Dan Ottosson, instruktör på Göteborgs spårvägar.

Dan Ottosson kommer vara på plats i spårvagnen framför hotell Eggers på Drottningtorget tillsammans med två andra som också jobbar med att utbilda förare. De hoppas få många nyfikna frågor om yrket och vad det innebär.

Stort rekryteringsbehov
Idag jobbar 670 personer med att köra spårvagn i Göteborg. Nästa år kommer 60 nya behöva anställas.

– Behovet är ganska stort just nu, på grund personalomsättning, säger Dan Ottosson.

Just nu ligger en annons ute för 24 förartjänster. Grundkraven är att den som söker ska vara minst 20 år, ha körkort, god hälsa samt gymnasieutbildning eller motsvarande.

– Det är ganska hårda krav kring hälsa. Vi kör väldigt tunga fordon, med hundratals resenärer ombord. Så det är viktigt att man har god syn och hörsel, och att man inte har några sjukdomar som kan påverka medvetandet.

Viktigt vara i tid till jobbet
För att passa som spårvagnsförare behöver man vara noggrann, lugn, och bra på att möta människor. Punktlighet är en annan oumbärlig egenskap.

– Om man ska lösa av en annan förare på stan och kommer två minuter för sent, då blir det kaos direkt, säger Dan Ottosson.

Dan Ottosson började själv som förare för snart femton år sedan. Sedan åtta år jobbar han med att utbilda nya förare. Utbildningen varar i sju veckor och deltagarna får lön under tiden. Körlektionerna brukar börja inne i en vagnhall och fortsätter sedan i något av de lugnare ytterområdena.

– Sedan brukar det bara dröja ett par dagar innan man får ge sig i kast med trafiken i centrala stan, säger Dan Ottosson.

Mellan 10 och 12 den 1–3 december står även förarhytten i spårvagnen öppen för den som vill titta in.

Får man provköra?
– Nej, det får man tyvärr inte. Men provsitta går bra!