Miljövänliga transporter inom staden. Stadens bud, som är en enhet inom kommunala Gatubolaget, satsar nu på transporter med cykelbud i centrala Göteborg. Planen är att vara i full gång efter sommaren.

Förberedelserna för satsningen på cykelbud är i full gång hos Stadens bud som sköter distributionen av internpost och andra försändelser mellan Göteborgs Stads förvaltningar och bolag.

Redan i dag har sex chaufförer inskrivet i sina arbetsbeskrivningar att cykeltransporter ingår och fler lär det bli.

– Vi ser över vilken typ av cyklar vi ska köpa in och planerar också kring klädsel, säkerhetsutrustning och eventuell annan utrustning, berättar affärsenhetschef Stefan Sohlström.

Idén att satsa på cykeltransporter i de allra mest centrala delarna av Göteborg har diskuterats en tid med tanke på den inriktning på miljövänliga lösningar som Gatubolaget har och vill utveckla vidare.

– Vi kör alltid miljöklokt och kan exempelvis genom vår ”intelligenta brevlåda” läsa av var det finns post och paket att hämta så att vi slipper köra i onödan, för miljöns skull, säger Daniel Ebanks, produktionsledare på Stadens bud, som tycker det känns utmärkt att Gatubolaget satsar på cykeltransporter.

”Det finns en efterfrågan på cykeltransporter”
– Det är en fullt naturlig fortsättning för Stadens bud och för hela Gatubolaget som jobbar med miljösatsningar. Vi har redan fått förfrågningar från kunder om cykeltransporter, så efterfrågan finns. Det känns bra, säger Stefan Sohlström.

Redan i dag är Stadens buds transporter miljövänliga. Enhetens 16 transportbilar – som bland annat kör post, paket och mattransporter – går samtliga på biogas. Med cykelbud tar man ett steg vidare i miljösatsningen och går allt enligt planerna så kan cykeltransporterna köra igång redan efter sommaren.