Göteborgs Stads egen budfirma, Stadens bud, är nominerade till ett av Sveriges finaste trafikpriser, Stora trafiksäkerhetspriset.

Stadens bud, son ör en enhet inom Gatubolaget teknisk service, har de gångna åren arbetat för att öka kvaliteten på sina transporter i alla led, från säkerhet och miljövänlighet till tryggare arbetsmiljö för chaufförerna och inte minst säkrare transporter för beställarna.

Måste uppfylla miljömål

Stadens bud är nu nominerade i klassen Årets entreprenör.

– Bara att bli nominerade till priset är ett kvitto på att vårt arbete hittills burit frukt. Och vi kommer fortsätta med att försöka förbättra oss hela tiden, säger affärsenhetschef Stefan Sohlström.

Stadens bud transporterar nästan alla typer av lättgods som post, paket och mattransporter för skolor och äldreboende samt iltransporter med viktiga handlingar och paket. Beställarna är oftast kommunala förvaltningar och bolag. Men de är inte tvingade att använda Stadens bud.

– Vi konkurrerar om uppdragen som alla andra, samtidigt som många förvaltningar och bolag har egna transportenheter. Men vi måste också uppfylla de miljömål som Göteborgs Stad ställer på kommunala transporter.

”Bra miljöval” enligt Naturskyddsföreningen

Miljövänligheten visar sig bland annat genom att transportbilarna uteslutande är vanliga lätta lastbilar, som körs med odubbade vinterdäck, drivs på biogas och tvättas miljövänligt på Teknisk services egen miljögodkända tvätthall. På sikt hoppas man också kunna använda eldrivna transportbilar.

– Vi är den enda budfirma som har certifierats av Svenska Naturskyddsföreningen, och kan använda symbolen ”Bra Miljöval”, säger Stefan Sohlström.

Troligen tillhör också Stadens buds chaufförer de mest utbildade budförarna i landet. Samtliga får genomgå kurser i ekonomiskt körsätt, och får återkommande utbildningar i hur man hanterar olika godstyper.

Alkolås i alla bilar

Varje vecka har också förarna återkommande möten om hur man ska förbättra verksamheten genom att utföra nya transporter så miljövänligt och effektivt som möjligt.

Förarna har dessutonm flera tekniska hjälpmedel i bilarna. ISA-enheter, intelligent stöd för hastighetskontroll, som varnar om bilen kör för fort, GPS, och automatisk backkontroll, som gör att förarna kan manövrera säkert i trånga utrymmen.

– Vi har också alkolås i alla våra bilar. De startar inte om föraren är alkoholpåverkad.

Vem som får priset tillkännages nu på onsdag den 13 januari i Linköping.