Snart är det möjligt att betala p-avgiften i centrala Göteborg med vanliga betalkort som Visa och Mastercard. I februari börjar p-automaterna att byggas om och i höst ska mellan 300 och 400 automater vara färdiga för det nya betalsystemet.

Möjligheten att betala p-avgiften med de vanligaste betal- och kreditkorten har länge varit mycket efterfrågat i Göteborg. Först ut blir p-automaterna i centrala staden.

− Före sommaren ska vi ha klarat av att bygga om p-automaterna på platser som är viktiga för turister, som Kungstorget och Avenyn, säger Gustaf Grapengiesser på Trafikkontoret.

Ingen pinkod behövs

De ombyggda p-automaterna kommer att få chipläsare, men slipper pin-kod. Något som bankerna ibland tillåter när det handlar om lägre summor, i det här fallet under 50 euro.

− Det kommer att funka som i vilken affär som helst, med en kortläsare där man stoppar in kortet, säger Gustaf Grapengiesser.

Kostar 9,5 miljoner kronor

Jämfört med de kortläsare som används för liknande system i Malmö och Stockholm, kommer säkerheten med de nya chipläsarna vara betydligt högre än med de befintliga magnetläsarna.

Kostnaden för att införa det nya betalsystemet beräknas till 9,5 miljoner kronor.