Först i Sverige med ny tjänst. Livet blev precis lite svårare för personer med stora obetalda parkeringsskulder. Göteborgs Stad har nämligen börjat med en ny tjänst som gör det mycket enklare för parkeringsvakterna att identifiera bilar som har över 5000 kronor i obetalda böter.

Tillsammans med Transportstyrelsen har Göteborgs stad nu tagit fram en teknisk lösning som gör tillvaron mycket enklare för parkeringsvakterna – och svårare för de som regelmässigt inte betalar.

Stort mörkertal tidigare
– Det har funnits lagstiftning sedan 2014 som ger oss rätt att beslagta bilar med skulder över 5000 kronor, men hittills har det varit svårt att tillämpa eftersom vi var tvungna att ringa Transportstyrelsen för varje bil som vi velat kontrollera. Det var tungrott, och vi fick gå på magkänsla eller uppgifter från polisen, säger Carina Abrahamsson som är enhetschef för Parkering Göteborg på trafikkontoret.

Med det nya tekniska systemet får parkeringsvakterna i stället omedelbar information om eventuella parkeringsskulder varje gång de knappar in ett registreringsnummer i sin handdator. Om det då visar sig att fordonet har mer än 5000 kronor i obetalda avgifter bogseras det bort, och återlämnas inte förrän skulden är betald.

– Tidigare har det varit ett stort mörkertal så vi har ingen aning om hur många bilar i Göteborg som kommer att forslas bort. Men vi kommer följa det på daglig basis, säger Carina Abrahamsson.

Många borde inte vara på gatorna alls
Under 2017 omhändertog Göteborgs stad omkring 350 bilar på grund av obetalda avgifter. Många av dem är äldre skrotbilar, ofta registrerade på en bilmålvakt. I dessa fall rör det sig ofta om stora bötesbelopp, och eftersom det är en målvakt som är registrerad som fordonets ägare betalas avgifterna i regel inte utan bilarna skrotas.

– Många av bilarna är varken skattade, besiktade eller försäkrade och borde inte vara på gatorna. I de fallet är det ju ännu en nytta att vi blir av med bilar som inte är trafiksäkra, säger Carina Abrahamsson.

Den nya tjänsten har tagits fram av Göteborgs stad tillsammans med Transportstyrelsen.