Sista tvärbalken till Hisingsbron på väg Nu finns det en ny chans att se en 650 ton tung del till nya Hisingsbron levereras. Lördagen den 21 december anlöper Skeppet Meris Frihamnen med en tvärbalk i lasten och på annandag jul backar hon in under Götaälvbron med bara 20 centimeters marginal på varje sida.

För en månad sedan kom det finska fartyget Meri med den första tvärbalken till Hisingsbron. Nu är den andra och sista tvärbalken på väg från Bilbao i Spanien till Göteborg. Om resan går som planerat lägger skeppet till med den 650 ton tunga lasten i Frihamnen på lördag eftermiddag.

Sedan den första tvärbalken monterades på ett av de två betongstöden till Hisingsbron har 22 av de totalt 42 sidospannen monterats och det går att se hur bron sakta men säkert växer fram.

– Monteringen har gått bra och vi har kunnat hålla det tempo som vi önskade. Det är stora delar som ska lyftas och sättas på plats, så det gäller att allt stämmer, säger Susanne Wiberg, trafikkontorets projektledare för byggnationen av Hisingsbron.

Hittills är det den norra älvstranden som bron har närmat sig, men snart börjar arbetet även på den södra sidan om farleden.

Backar sista biten
Efter Meri anlöpt Frihamnen på lördagen görs förberedelser för monteringen på annandag jul. Då kommer skeppet passera genom den öppnade Götaälvbron med bara 20 centimeters marginal på varje sida och dessutom backa för att sedan kunna lasta av tvärbalken på den södra sidan om farleden.

– Vi räknar med att öppna bron klockan åtta på annandagens morgon. För den som vill följa Meris passage genom bron är P-arken vid Lilla Bommen en bra plats att stå på och sedan kan man gå runt till Gullbergsstrand, berättar Susanne Wiberg.

Lagom till jul kommer också en lastbilstransport från Sevilla i Spanien med toppar till de pelare som ska monteras på kollektivtrafikbron.

– Vi börjar montera pelartopparna direkt när leveransen har kommit. Det är den första stora milstolpen för kollektivtrafikbron, så projektet får två fina julklappar i år, säger Susanne Wiberg.

Trafikkontoret bygger Hisingsbron tillsammans med entreprenören Skanska-MTH Joint Venture och hela bron ska stå klar 2021.