Trafikstockningar, vägtullar och framtidens fordon är ämnen som lär dyka upp när Universeum ordnar trafikdebatt för allmänheten på onsdag kväll i nästa vecka. Huvudfrågan är hur Göteborg ska få en hållbar trafik i framtiden, en lösning på trafikfrågorna som inte hotar klimatet.

Debatten kommer lägligt, en vecka efter att kommunstyrelsens sagt ja till det omarbetade förslaget på hur Göteborgs vägtullsystem ska se ut.

– Tanken är att alla i publiken får ställa frågor förutsättningslöst: Varför är betalstationerna placerade så här? Vilken bil ska jag välja om jag vill minimera miljöpåverkan, säger Sten Ljungström, vetenskaplig ledare på Universeum och moderator vid debatten.

Drivmedelsexperter och miljöchefer

– Vi har fått ihop en bra mix av experter som besitter en unik kompetens.

De fyra experterna är Peter Danielsson, miljöchef på Volvo Bussar, Anders Roth, miljöchef på trafikkontoret i Göteborg, Maria Grahn, forskare på Chalmers och en av Sveriges främsta experter på drivmedel, samt Gudmund Smedler, forskningschef på Johnson Matthey, en av världens största tillverkare av katalysatorer.

– Gudmund Smedler var tidigare professor vid Chalmers Kompetenscentrum katalys. Han kan allt om avgaser och bilar, särskilt reningen av dieselmotorer, säger Sten Ljungström.

– Hur många procent av bilarna kommer inte att köra på diesel eller bensin år 2020? Det kan Gudmund Smedler svara på, alltså vad som är realistiskt – inte vad entusiasterna hoppas på.

Hur få kostympendlare att åka buss?

Sten Ljungström konstaterar att om klimathotet ska undanröjas, måste vi börja använda jordens energiresurser på ett vettigare sätt, till exempel ha en kollektivtrafik som lockar folk.

– Hur får vi till exempel kostympendlare från förorterna att åka buss? Det kommer säkert upp i debatten, säger Sten Ljungström.

– Då kommer vi nog att få höra om de framgångsrika kollektivtrafikprojekt som Volvo Bussar har i många länder, till exempel Mexico, med bussar som kör i egna gator.

Onsdagens debatt är den sista i en serie på fyra som Universeum arrangerat det senaste året, eftersom man är med i ett EU-projekt om klimatförändringen.

Fotnot:
Debatten äger rum 24 november kl 18, Universalen (plan 0), Universeum, fri entré.