På söndag inleds en tre veckor lång utmaning för bilisterna i centrum när Stampbroarna stängs av för väg- och spårarbete. De som brukar ta överfarten mellan Gamla Ullevi och GP-huset gör faktiskt klokast i att välja annan avfart redan ute på E6:an.

Vägarbetena som står för dörren ingår i en stor omgörning av hela området runt Åkareplatsen, och utgör egentligen etapp 2 av 3.

Tre körfält ska bli fyra

– Etapp 1 avslutas på söndag när bussarna kan börja köra in på Åkareplatsen utanför GP-huset, där det fortfarande kommer att finnas 14 parkeringsrutor kvar. Samtidigt startar alltså den andra etappen, när vi ska gå upp från tre körfält i vardera riktningen till fyra på Stampbroarna, alltså utanför hotell Scandic Crown, mellan Gamla Ullevi och GP-huset, säger projektledaren Lena Törnros.

Förutom att bredda för fler filer, varav en blir en renodlad bussfil, innefattar arbetet att höja hela vägbanan, som idag ligger i en svacka, och förstärka spårvagnsspåren med betongplatta som underlag istället för dagens makadam. När allt är klart ska även nya träd planteras vid sidan av vägbanorna.

Ett av centrala stans mest trafikerade områden

Under arbetets gång kommer överfarten på Stampbroarna att vara helt stängd, liksom kollektivtrafiken på Stampgatan mellan hållplatserna Ullevi Norra och Polhemsplatsen, vilket innebär stora inskränkningar i ett av centrala Göteborgs mest trafikerade områden.

– De som verkligen har ärende i det direkta närområdet får köra över Fattighusån på Folkungabroarna vid Nya Ullevi och ta sig fram via Odinsgatan. Men om man bara ska passera för att ta sig till exempel Centralen, Nordstan eller Göta älvbron kommer man snabbare fram om man väljer Gullbergsmotet ute på E6:an istället, säger Lena Törnros.

40-tal p-platser försvinner

Stampbroarna kommer att öppnas för trafik igen den 6 juli, alltså vecka 28, men fortfarande med stora inskränkningar. Då inleds nämligen etapp 3, vilken bland annat innefattar att riva hörnen på P-huset vid Åkareplatsen.

– Där tappar vi ett 40-tal parkeringsplatser men det behövs för att få plats med fler körfält och mjukare svängar, säger Lena Törnros.

Byggandet är klart i november och några veckor senare, på luciadagen den 13 december, tas en ny bussgata på Burggrevegatan i bruk. Bussgatan ska avlasta Odinsgatan genom att gå bakom, eller rättare sagt norr om, GP-huset och komma ut vid Svingeln.