Under veckan 15–22 september ska över 30 storföretag och organisationer tillsammans med Göteborgs och Mölndals Stad göra en gemensam manifestation för miljön. Målet är att så många som möjligt av de sammanlagt 90.000 medarbetarna ska ställa bilen minst en dag och ta sig till jobbet på annat sätt.

– Uppropet är en del av det långsiktiga och målmedvetna arbete som trafikkontoret bedriver för att få göteborgarna att göra medvetna val av färdmedel i alla sina resor, säger Eva Rhodin, projektansvarig på trafikkontoret.

Sparade två varv runt jorden i fjol

– Vi gör detta som en satsning för miljön och trafiksituationen i Göteborg. Utmaningen att ställa bilen en dag ändrar kanske inte så mycket i det stora hela, men det får oss alla att reflektera.

Trafikkontoret har sedan år 2000 deltagit i den europeiska trafikantveckan som genomförs i september varje år.

Förra året uppmanade trafikkontoret medarbetarna i samtliga förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad att ställa bilen minst en dag under veckan (vecka 38). 10.000 av Göteborgs Stads 45.000 anställda anslöt sig.

Tillsammans kör de som åker bil i Göteborgsregionen 131 varv runt jorden varje dag bara för att ta sig till arbetet. Under utmaningen 2007 sparade de två varv runt jorden.

Vidgar utmaningen

I år har trafikkontoret vidgat utmaningen. Tillsammans med Mölndals Stad har kontoret fått med sig ytterligare ett 30-tal företag och organisationer i Göteborg som alla lovat att verka för att deras medarbetare ställer bilen minst en dag under vecka 38.

– Vi på Volvo har omtanken om miljön som ett av våra tre kärnvärden och vi satsar hårt på att erbjuda nya, miljövänliga fordon. Volvo Bussar utvecklar också effektiva bussystem, vilket är en förutsättning för att attrahera människor att åka kollektivt i högre utsträckning. Därför är det naturligt för oss att delta i manifestationen och uppmana alla Volvoanställda i Göteborg att vara med, säger Håkan Karlsson, vd för Volvo Bussar.

– Ställ bilen så mycket det går denna vecka. Det blir en stark manifestation för miljöns och hälsans skull av sjukhusets medarbetare, säger sjukhusdirektör Jan Eriksson, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som med sina nära 18.000 medarbetare är en av Göteborgs största arbetsgivare.

Fotnot:
De företag och organisationer som deltar i manifestationen är: AB Volvo, Akademiska Hus Väst, Chalmers, Ericsson, Folksam, Göteborgsregionens kommunalförbund, GöteborgsOperan, Göteborgs-Posten, Göteborgs Universitet, Länsstyrelsen, Nobel Biocare, Norconsult, Polisen, Primärvården, Räddningstjänsten, Samedio, Securitas, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skanska, Skatteverket, Stampen, Svenska Mässan, Sveriges Television, Volvo Business Services, Volvo Bussar, Volvo Group Real Estate, Volvo IT, Volvo Lastvagnar, Volvo Logistics, Volvo Penta, Volvo Powertrain, Volvo Technology, Volvo 3P, Vägverket och Västsvensk Tidningsdistribution.