Ger tips på smarta sätt att ta sig fram. Endast fantasin sätter gränser för hur många olika sätt man kan variera sina resvanor på. Vem lämpar sig då bättre att spåna idéer än Peter Apelgren, som med start på Frölunda torg på lördag drar igång fyra evenemang runt om i staden som ska få göteborgarna att välja en mer streetsmart vardag.

Livet blir så mycket roligare om man varierar sig! Det är en av grundtankarna bakom evenemanget Streetsmart, som tar sikte på slentrianen och de gamla invanda resvanor som ofta är till nackdel för både miljön och vår egen hälsa.

– Om man cyklar till jobbet när det är vackert väder, åker kollektivt när det regnar och sparar bilåkandet till de gånger man behöver ha med sig grejer man inte orkar bära, då skulle både folkhälsan och trafiksituationen förbättras alldeles oerhört på samma gång, säger Eva Eriksson på Trafikkontoret.

Därför har årets Streetsmart satsat ännu mer än tidigare på utställningar som visar upp bredden av möjligheter när det gäller flexibla resvanor. Elcyklar och segways finns att prova och såväl bilpooler som Västtrafik är på plats för att guida fram till lösningar som passar just dina individuella behov av resor och transporter.

Fyra tillfällen istället för ett
– Streetsmart är till för att ha ett levande samtal om det hållbara resandet. Här kan man få svar på både varför det är viktigt och hur det kan gå till, säger Eva Eriksson, som har utvecklat konceptet från förra året, då Streetsmart hölls vid ett tillfälle på Grönsakstorget.

– Då kom över 3 000 personer och utvärderingarna visade att de allra flesta tyckte att det var intressant och att man hade lärt sig mycket nytt. I år vill vi träffa ännu fler och därför åker vi runt till ställen där många människor strömmar omkring, alltså till Frölunda torg, Backaplan, Bäckebol och Nordstan. Vi ville egentligen till Angered också, men där byggs det så mycket just nu att vi får vänta med det till nästa år, säger Eva Eriksson.

Apelgrensk quiz med publiken
Konferencier under Streetsmart är Peter Apelgren, som bland annat kommer att hålla i Streetsmart Quiz med publiken och tunga utfrågningar av bland andra stadsarkitekten Björn Siesjö och planchefen Gunnar Persson.

Förutom gott om musikunderhållning blir det poängpromenader och allehanda tävlingar med resvänliga priser från bland andra Västtrafik.

Streetsmart 2013 inleds på Frölunda torg lördagen den 25 maj kl 12-18. Övriga tillfällen blir på Backaplan 1 juni, Bäckebol 8 juni och i Nordstan 14 september.

3378.jpg
En bild från förra årets Streetsmart-festival på Grönsakstorget. Foto: Eva Eriksson