Ny elbil lanseras till musik. Den som är sugen på att provköra en Segway, eller kanske rent av Volvos nya elbil C30 Electric, har alla möjligheter på lördag i kvarteren runt Grönsakstorget. Ackompanjerat av en handfull av Sveriges bästa artister, och Peter Apelgrens tjöt, visar Streetsmart-festivalen hur levande centrum kan bli med framtidens färdsätt.

– Tio elbilar av olika märken kommer att stå vid kanalen nedanför Pedagogen på lördag, redo att provköras av den som är sugen, säger Eva Eriksson på trafikkontoret.

Provkörningen är bara en del av utbudet på Streetsmart-festivalen, som inleder Europeiska trafikantveckan på lördag 22 september. Det blir även cykeltävling för barn som utmanar sig själva och för det belönas med medalj, en streetskate-tävling för den svenska eliten och poängpromenad med Styr- och ställ-cyklar för alla som vill.

40 elbilar till hemtjänsten
– Grönsakstorget och Basargatan kommer att vara helt avstängda för bilar och istället visar vi upp en försmak av hur lummigt Grönsakstorget kommer att bli inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Eva Eriksson.

På torget kommer det på lördag också att finnas en rejäl scen, där bland andra Volvo Personvagnars vice vd Paul Gustavsson kommer att överräcka nycklarna till en C30 Electric, den helt nya elbil som hemtjänsten i Göteborg har beställt 40 stycken av.

Visar vad som får plats
Dessutom kommer ett pärlband ur den svenska musikereliten att presenteras av konferencieren Peter Apelgren. Husbandet Augustifamiljen kompletteras bland annat av Moneybrother, Ebbot Lundberg från Soundtrack of Our Lives, Magnus Carlson från Weeping Willows, Idiot Wind och Maia Hirasawa.

– Streetsmartfestivalen har fritt inträde och arrangeras för att inspirera till nya vägvanor och motivera alla resenärer att göra medvetna val när de väljer färdsätt. Festivalen är ett sätt att visa vad stadens gator och torg kan rymma om vi låter bilarna ta mindre plats, säger Eva Eriksson.