Vårpremiär 1 mars. Vintervilan för Styr & Ställ är över. Nu rullar snart Göteborgs lånecyklar igen. På grund av all byggnation i staden har några stationer behövt flytta, men annars är det mesta sig likt för användarna.

31 december plockades lånecyklarna bort för service och vila. 1 mars går det åter att låna någon av de drygt 1 000 cyklarna som finns i stadens centrala delar.

Det är åttonde året Styr & Ställ-cyklarna finns i Göteborg, och användningen har ökat hela tiden. Cyklarna uppskattas både av göteborgare och turister. Det är ungefär lika många som köper säsongskort som tredagarskort, och kunderna är generellt väldigt nöjda.

– Drygt 90 procent tycker att Styr & Ställ är bra eller mycket bra visar nöjd kund index, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare för Styr & Ställ.

10 procent använder dagligen

Av dem som svarade på webbenkäten, som skickades till alla med säsongskort, var det 10 procent som använder Styr & Ställ dagligen. 38 procent cyklar på lånecykeln några gånger i veckan, och 37 procent gör det några gånger i månaden.

Det blir inga direkta nyheter för användarna vid säsongsstarten 2017. Priset är detsamma och de två nya stationer som planeras kommer först lite senare i år. Staden undersöker platser i Gårda och Gullbergsvass. Däremot blir det förändring vid några befintliga stationer.

– Vid Åkareplatsen, som ligger bakom Posthotellet, ska en ny bussterminal byggas där vi kommer att kunna sätt en utökad cykelstation i anslutning till den. Just nu är området en byggarbetsplats så det kan vara lite stökigt, men vår ambition är att användarna ska nå stationen som vanligt, säger Sara Boije af Gennäs.

Smartare lånecyklar

Styr & Ställ-avtalet går ut 2020 och Trafikkontoret förbereder just nu för upphandling. Det blir helt nya förutsättningar och möjligheten finns till exempel att lånecyklarna sprids mer över ett större område i staden. Det har även hänt mycket med tekniken i lånecyklar under de senaste åren, vilket gör att Styr & Ställ-cykeln kan bli helt annorlunda jämfört med dagens.

– Fjärde generationens cyklar som finns på marknaden nu har det smarta i själva cykeln. Det går alltså att låna cykeln utan att gå via en terminal. Det ger också möjlighet att följa upp data på ett bra sätt eftersom varje cykel är utrustad med GPS. Målsättningen är att vi ska göra något ännu bättre av Styr & Ställ med den nya upphandlingen, säger Sara Boije af Gennäs.

2478.jpg


Foto: Fatima Grönblad