Centrala Hisingen hårdast drabbat. Cirka hundra av Göteborgs Stads nya lånecyklar Styr & Ställ har stulits eller förstörts sedan lanseringen i juni. ”Om det här fortsätter kan vi tvingas stänga de värst drabbade stationerna”, säger Emma Edvardsson på trafikkontoret.

Det var i juni som göteborgarna fick nya lånecyklar. På knappt 135 stationer runt om i staden står 1 750 Styr & Ställ−cyklar utplacerade för utlåning. Nu larmar trafikkontoret om stölder och skadegörelse.

− Det handlar om cyklar för cirka en miljon kronor som har försvunnit. En del hittar vi sedan förstörda, säger Emma Edvardsson.

På de cyklar som återfinns är ofta dekaler och annan märkning borttagen. De karaktäristiska cyklarna är dock inte lätta att sälja vidare och används i första hand till privat bruk.

Det förekom även stölder av de tidigare Styr & Ställ−cyklarna, men i det nya systemet finns ett upplägg som utnyttjas av tjuvar. Nämligen att du har möjlighet att låna upp till fyra cyklar på samma konto.

− Det är bra om du är turistar i stan, en hela familj kan låna cyklar utan att alla behöver skaffa ett konto. Men det blir också en väldigt bra utdelning för en tjuv som kan plocka ut fyra cyklar samtidigt, säger Emma Edvardsson.

När Styr & Ställs kundtjänst upptäcker misstänka konton stängs de av.

Stationer på nya ställen

Det nya systemet har utökats med nästan dubbelt så många stationer som är placerade på nya ställen både inne i stadskärnan och utanför centrum. Problemet med stölder finns över hela Göteborg men är störst på centrala Hisingen.

− Många av de värst drabbade stationerna är på nya platser, säger Emma Edvardsson.

Trafikkontoret har inlett en dialog med Lundby stadsdelsförvaltning för att komma till rätta med problemet. Man jobbar även med Nextbike, som levererar och ansvarar för det dagliga arbetet med cyklarna, för att ta fram en åtgärdsplan.

− Om inte stölderna upphör blir den sista åtgärden att stänga vissa stationer, vilket tyvärr drabbar dem som bor där och vill använda lånecyklarna, säger Emma Edvardsson.

Rapportera in funna cyklar

Trafikkontoret vänder sig också till göteborgarna för att få hjälp med problemet.

− Om du ser en Styr & Ställ-cykel stå parkerad på trottoaren eller din gård − hör av dig! Inrapporterade cyklar hämtas in och kan förhoppningsvis återgå i systemet, säger Emma Edvardsson.