Att köpa sin buss- eller spårvagnsbiljett vis sms i mobiltelefonen har blivit en så stor framgång att Västtrafik nu utökar försöket till hela Göteborgs kollektivtrafik.

Sedan november förra året har resenärer på spårvagnar och stombussar i Göteborg kunnat köpa sin enkelbiljett via mobilen. Eftersom sms-biljetterna har gillats av många, utökas försöket från och med måndag 23 april.

Kontanthanteringen ska minska

Då kan man betala med mobilen på samtliga bussar, inklusive Flexlinjen, på båtar i Göteborgs kommun, samt på pendeltågen till stationerna Sävenäs och Liseberg. Biljetten gäller nu dessutom för byten mellan trafikslagen.

Kostnaden för en sms-biljett är 18 kronor, i stället för 20 kronor om man betalar kontant. Till det kommer teleoperatörens pris för att skicka sms-et.

Försöket är ett led i Västtrafiks arbete att minska kontanthanteringen på fordonen och göra det enklare för de personer som reser med enkelbiljett. Försöket pågår under hela 2007.

En tiondel av enkelbiljetterna betalas med sms

– Försäljningen av enkelbiljetter via sms utgör nu drygt tio procent av den totala försäljningen av enkelbiljetter, vilket är över förväntan, säger Maria Holmström, försäljningschef på Västtrafik.

– De många fördelarna för resenärerna tillsammans med de positiva effekterna med minskad kontant-hantering för förarna, gör att vi nu utökar försäljningen till hela Göteborg, samt även startar upp sms-försäljning i Trollhättan, Vänersborg och Skövde.

Även i Borås och Uddevalla kan man sedan en tid tillbaka köpa sin enkelbiljett via mobilen.