100 platser att söka. Är du sugen på att fortsätta att cykla i vinter? Då kan du ansöka om att bli vintercyklist och få dubbdäck. “Det känns kul att vi i år kan erbjuda 100 platser i Göteborg. Syftet med projektet är att öka året-runt-cyklingen”, säger Sara Hellgren, projektledare på trafikkontoret.

Vintercyklist är ett återkommande projekt i samverkan med Västtrafik. 17 kommuner i Västra Götalandsregionen är med, däribland Göteborg. I år finns det 400 platser och 100 av dem erbjuds i Göteborg.

– Vi ser att många ställer in sina cyklar inför vintern och övergår till annat resande, kanske i huvudsak bil. Vi vill hitta dem och uppmuntra dem att fortsätta att cykla även på vintern, säger Sara Hellgren.

Cyklisterna mår bättre

Deltagarna som väljs ut får dubbdäck, däckbyte och en reflexväst. De ska cykla minst tre dagar i veckan mellan den 1 december 2021 och 1 mars 2022. De ska rapportera hur mycket de cyklar och ge feedback till kommunen kring vinterväghållning och liknande. De ska även vara med i en utvärdering av projektet och en uppföljning ett år efter projektet.

– Vi ser goda resultat på våra utvärderingar. Förra årets cyklister uppger att de mår bättre, känner sig piggare och är mindre stressade i kombination med att de bidrar till att minska sina utsläpp. De flesta säger också att de tänker fortsätta att cykla kommande vinter.

Många fortsätter att cykla

Den senaste uppföljningen som gjordes efter ett år visar att 81 procent fortsatt att cykla på vintern i någon omfattning och att drygt 50 procent fortsatt att cykla minst tre dagar i veckan. Förra året var 337 vintercyklister med i Västra Götaland. De cyklade tillsammans 157 457 kilometer eller 3,9 varv runt jorden. Det innebär att utsläppet av koldioxid minskade med 27 ton. Ansökan för att bli en av årets vintercyklister är öppen till 24 september (se länk nedan).