Nya kontroller har gjort att taxiföretag som kör för Färdtjänsten i Göteborg blivit mycket bättre på att sköta skatter, avgifter och andra skyldigheter mot Skatteverket.

På bara ett år har antalet anmärkningar och synpunkter minskat med 75 procent.

– Sedan vi började med de nya rutinerna hösten 2009 har anmärkningarna per kvartal minskat från 60 till 15, säger Peter Norling, trafikchef på Färdtjänsten.

– Framför allt har de blivit bättre på inlämning av skattedeklarationer och att inte släpa efter med inbetalningar till skattekontot.

Kontroller av F-skattsedel , momsregistrering och eventuella skatteskulder är självklart vid alla nya affärskontakter. Men Färdtjänsten i Göteborg gör numera sådana kontroller varje kvartal, i samarbete med Skatteverket.

Taxiföretagen kollas mot Skatteverket

Totalt berörs cirka 140 taxiåkare, de flesta hos de tre bolagen Taxi Göteborg, Taxi Kurir och Taxi 020.

– Taxibolagen skickar in en lista på sina åkare till Skatteverket, som gör en körning. Efter 3-4 dagar kommer listan tillbaka och vi kan då se vilka som inte skött sig, säger Peter Norling.

Kontrollen avser fyra punkter:

• om entreprenören har F-skattesedel
• om entreprenören är registrerad som arbetsgivare och redovisar arbetsgivaravgift
• om entreprenören är momsregistrerad
• om entreprenören har någon skatteskuld hos Kronofogden

Tre avstängda för skatteskulder

Om åkarna har skulder hos Kronofogden är det allvarligt. Färdtjänsten kan då stänga av dem omedelbart. Det har dock bara hänt i tre fall sedan hösten 2009.

– Vi vill alltid ha ett samtal först och göra en bedömning av om företaget har chans att klara skulderna och överleva. Det ligger ju inte i vårt intresse att tvinga ett livskraftigt företag i konkurs, säger Peter Norling.

Han kan nöjt konstatera att det lönar sig att arbeta förebyggande.

– Tidigare hade vi en reaktiv kontroll, alltså när det dök upp problem. Nu jobbar vi proaktivt, så att det inte ska bli problem i framtiden, sager Peter Norling.

– Vi tycker att samarbetet med Färdtjänsten har fungerat väldigt bra kommenterar Anette Fransson, regionsamordnare på Skatteverket.