Hållbara vardagsresor i storstan. Det ska vara enkelt, flexibelt, tryggt och prisvärt. Det är tanken bakom UbiGo – en ny resetjänst där abonnenten får tillgång till både kollektivtrafik, bilpool, hyrbil, taxi och hyrcykel. Just nu letar projekt Closer på Lindholmen Science Park efter testhushåll som vill skippa bilen och pröva ett nytt – och mer hållbart – sätt att resa.

UbiGo är en innovativ lösning som ska underlätta för folk som bor i urban miljö att välja hållbara vardagsresor. Tjänsten bygger på ett skräddarsytt abonnemang som alla i hushållet kan utnyttja.

I mobilen får hushållet medlemmar tillgång till spårvagn, poolbil, taxi eller lånecykel. Flera leverantörer deltar, bland andra Västtrafik, Sunfleet bilpool, Styr & Ställ, Taxi Göteborg och Hertz.

Paketlösning med olika färdsätt
7020.jpg
– Alla hushåll har olika resbehov. Genom att plocka ihop ett paket av tjänster får du en lösning som passar just ditt hushåll. Dessutom ingår en app som hjälper dig att boka det bästa alternativet för en resa, säger Hans Arby som är med och utvecklar den nya tjänsten UbiGo.

Om klippkorten tar slut fyller man enkelt på med nya. I abonnemanget ingår också en 24-timmarsbemannad kundtjänst och en resegaranti.

– Blir det stora förseningar ska man kunna trycka på en knapp så kommer en taxi. Samma villkor som för Västtrafiks resegaranti gäller, men UbiGo tar hand om allt pappersarbete, säger Hans Arby.

100 testhushåll sökes
Till hösten ska UbiGo testas i Göteborg och just nu letar man efter hushåll som är intresserade av att delta. I första hand hushåll som har bil – men som börjat fundera om det är värt att ha en eller två egna bilar.

– Idag kanske man klarar 90 procent av resorna utan bil. Antalet bilar i Göteborg har ökat sedan 2006, samtidigt som bilresorna börjar minska. Det betyder att det står en massa bilar som inte används, säger Hans Arby.

Svårt att hitta parkering, trängselskatt och höga fasta omkostnader på bilen. Mycket talar för att det finns en efterfrågan på en tjänst som kombinerar olika färdsätt.

Anpassade och hållbara resor
– Det här är vardagsresandets svar på charterbolagen. En mellanhand som sätter ihop en lösning som passar kunden, säger Hans Arby.

UbiGo är en del av det tvååriga projektet Go:Smart som leds av Closer vid Lindholmen Science Park. Projektet finansieras med stöd av statliga Vinnova.

Målet är att utveckla och testa en innovativ tjänst som underlättar och premierar hållbara resor i urban miljö.