Följ trafikläget i appen. Sommaren och semester brukar innebära en del bilåkande för många. Då är det viktigt att vara extra uppmärksam. Här är några tips för en säkrare resa på vägarna.

Under sommaren fylls vägarna av semesterfirare. Många ger sig ut på utflykter och kör längre än vad de är vana vid. När många trafikanter ska samsas på vägarna är det extra viktigt att hålla hastigheten och avståndet.

Planera resan och håll koll på vägarbeten

Sommartid utförs en del vägarbeten runt om i landet, så en bra idé är att planera resan i förväg och vara ute i god tid. Om möjligt, välj en säker väg med mitträcken och se till att vara utvilad när det är dags att sätta sig bakom ratten. På Trafikverkets hemsida finns kartor över alla mötesfria vägar i landet och Trafik Göteborg har samlat information om sommarens stora trafikpåverkande arbeten i Göteborgsområdet.

Ett annat tips är att ladda ner appen trafiken.nu. Där kan man se aktuellt trafikläge i hela Västra Götaland, Bohuslän och delar av Halland. Det går också att bevaka olika områden och få notiser om händelser på önskade resvägar.

Se upp för halka

Som trafikant under sommaren förväntar man sig kanske inte att överraskas av halka. Men faktum är att en värmebölja kan leda till fenomenet ”blödande asfalt”. Risken ökar på vägar med nylagd beläggning då bindmedlet i beläggningen är mjukt. När asfalten värms upp kan bindmedlet stiga upp i vägytan som svarta blanka fläckar vilket orsakar sämre väggrepp och risk för halka.

Trafikanter bör även vara extra uppmärksamma på löst grus och vattenplaning i samband med regn. Efter en längre värmeperiod kan vägbanor bli väldigt hala vid regn.

Packa bilen säkert

Är det mycket packning som ska med under semestern? Var noga med att lasta bilen säkert. Stapla inte tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd även om det finns skyddsnät. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Kontrollera maxlast för bil, takräcke och takbox i instruktionsboken. Hos Transportstyrelsen finns mer information om hur man packar bilen rätt.