Utställning på Stadsbiblioteket. Slanka och eleganta former med mycket trä som upplevs varmt och vänligt. Så beskrivs det vinnande förslaget som tagits fram för framtidens hållplatskoncept i Göteborg, Mölndal och Partille.

Det är den danska arkitektbyrån Gottlieb Paludan Architects som den 1 juli presenterade det vinnande konceptförslaget – Vänta under trädet. Förslaget kommer nu att bearbetas och utgöra underlag för en upphandling av nya hållplatser och dess utrustning.

Planen är sedan att de nya hållplatserna ska börja bytas ut i Mölndal och Partille i ett första skede och därefter i Göteborg. På sikt ska även alla hållplatser i regionen kunna få det här utseendet, som kan anpassas till hållplatsens storlek.

– Hållplatsen utgör en del av stadsrummets möbler. Den här nya gestaltningen hoppas vi kan bidra med ett varmt och inbjudande material i staden, som samtidigt är hållbart och signalerar framtid, säger Peo Johansson, arkitekt på Västtrafik och juryns ordförande.

En del av framtidens kollektivtrafik

Att ta fram ett nytt koncept för hållplatser är en del av att förverkliga en målbild som ingår i den plan som beskriver det långsiktiga arbetet för att utveckla trafiken i Göteborgsområdet.

Hållplatserna för framtidens kollektivtrafik i Göteborg, Mölndal och Partille behöver anpassas och utvecklas. Allt fler kommer vilja resa hållbart och trafiken kommer att köras med längre och rymligare fordon. Turtätheten kommer att bli högre samtidigt som av- och påstigning behöver gå snabbare än idag.

Juryn röstade om fyra bidrag

Arrangörerna bakom tävlingen är Västtrafik tillsammans med Västfastigheter, i samverkan med Göteborgs Stad, Partille kommun och Mölndals Stad. Tävlingen har gjorts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

I sista delen av tävlingen har fyra bidrag utvärderats, där bidraget Vänta under trädet röstades fram som vinnare.

– Trä förenar folk, trä förenar staden och landet, trä är förankrat i svensk kultur som inget annat material – och trä har en viktig plats i framtidens design och arkitektur, säger Michael Stabell, chef för produktdesign på Gottlieb Paludan Architects.

Alla fyra bidrag från tävlingens sista del ställs nu ut på Stadsbiblioteket i Göteborg. Utställningen pågår från 2 juli till 29 augusti.