Ska minska trängseln på bussar och spårvagnar. Västtrafik lanserar en ny funktion i sin app To Go. Förutom att visa turer med bussar, spårvagnar och båtar ska den för kortare sträckor nu också visa hur lång tid det tar att promenera mellan två sökta platser.

Lars Bäckström, vd för Västtrafik.

För att minska trängseln på bussar och spårvagnar och göra det enklare att gå visas nu också gång som resealternativ för kortare sträckor i Västtrafik To Go och på Västtrafiks hemsida.

− Genom att snabbt kunna se när du är framme om du väljer att gå en kortare sträcka hoppas vi att fler väljer det istället för att vänta på näst tur. Många kommer kanske att upptäcka att gång-alternativet ibland är det snabbaste, det har ju faktiskt avgång varje sekund, säger Västtrafiks vd Lars Backström.

Trängsel vid rusningstid

I samband med att smittspridningen av covid-19 tog fart i våras har Västtrafik uppmanat sina resenärer att försöka välja bort kollektivtrafiken när det är möjligt, och istället gå eller cykla. Men trots att faran med smittspridning är långt ifrån över förekommer fortfarande trängsel i kollektivtrafiken.

− Vi kör all trafik vi kan men det är viktigt att vi också hjälps åt och att de som kan undviker att resa under rusningstid. Genom att gå lämnar du plats på bussen och får dessutom en dos vardagsmotion vilket ju har stora hälsoeffekter, säger Lars Backström.

I den senaste versionen av Västtrafik To Go lanserar Västtrafik även möjligheten att söka sin resa via en karta. På kartan kan du se hållplatser i närheten av sin egen position eller platsen du ska resa till och på så sätt söka fram bästa resealternativ.