Torslanda stadsdelsförvaltning är först i Göteborg med att göra sin interna bilpool öppen. Från och med i sommar kan både företag och privatpersoner utnyttja bilarna i förvaltningens bilpool.

Sedan tre år har stadsdelsförvaltningen i Torslanda en bilpool för sina anställda. Men de tre bilarna står stilla på parkeringsplatserna en hel del – den årliga körsträckan är i genomsnitt 1.400 mil per bil och år.

Stort intresse bland företag

– Framförallt utnyttjas de inte på kvällar och helger. Vi har länge pratat om att de skulle kunna användas av fler och när nu kontraktet går ut är tidpunkten lämplig, säger Erén Andersson på Torslanda stadsdelsförvaltning.

Amhultsområdet har utvecklats snabbt de senaste åren och en inventering som gjorts bland företagen visar att det finns ett stort intresse för att använda bilpoolen – 75 procent är positiva.

Tanken är att även bostadsrättsföreningar och privatpersoner ska kunna ansluta sig.

Planerad start 1 juni

– Just nu pågår en extern upphandling, vi behöver någon som sköter all administration kring bilpoolen. Om allt går som planerat ska den öppna bilpoolen vara igång 1 juni, säger Erén Andersson.

Stadsdelsförvaltningen har också planer på att utöka poolen med fler bilar.

– Vi har sökt klimatinvesteringspengar. Får vi ansökan beviljad kan vi skaffa ytterligare bilar och ta in fler medlemmar i bilpoolen. Men det blir i så fall inte förrän till hösten, säger Erén Andersson.