Den extrema vintern har gått hårt åt många cyklar på Göteborgs gator. Nu har operation cykelflyttning börjat. Lagen om fordonsflyttning ger kommunen rätt att skrota cyklar direkt på gatan, även om de är fastlåsta.

– Men vi tar absolut inga välvårdade cyklar, inte ens om de stått fastlåsta under lång tid. De som vi tar är skrot, säger Anne-Charlotte Fransson, handläggare på trafikkontoret.

Började i förra veckan

Göteborgs Stads cykelflyttning pågår i vanliga fall kontinuerligt, men den här snörika vintern har den mer eller mindre legat nere.

– Jag har aldrig varit med om en sån vargavinter. Vi satte igång med cyklarna i förra veckan, nu när vintern verkar ge sig, säger Anne-Charlotte Fransson.

Någon uppskattning om hur många cyklar som står begravda i grusiga snöhögar, kanske påkörda av en och annan snöplog har trafikkontoret inte gjort.

Snöröjarna måste komma fram

– Men cyklarna finns ju kvar. Och den som misstänker att cykeln blivit skadad av stadens snöröjning kan ringa till vår kundtjänst 15 00 17 och få besked om hur man går till väga för att lämna in en skadeanmälan till stadens försäkringsbolag Göta Lejon, säger Anne-Charlotte Fransson.

Avgörande är var och hur cykeln stått parkerad och vem som är ansvarig för snöröjningen på den platsen.

– Det är inte helt lätt att få ersättning, säger Lena Johansson, informationschef på trafikkontoret.

– Nu har det ju varit en ovanligt svår vinter och snöröjarna måste komma fram. Men om cykeln har stått på en markerad cykelparkering, finns det nog möjlighet att få ersättning.

Tillfaller stan efter tre månader

Om cykeln däremot är borta, kan det vara så att trafikkontoret har tagit den, ifall den bedöms vara skrot.

– För varje cykel som vi lyfter från gatan gör vi en anmälan till polisen om typ, färg, datum och plats, ifall nån skulle komma till polisen och söka den, säger Anne-Charlotte Fransson.

– Det är vad lagen kräver att vi ska göra. Sen avvaktar vi i tre månader för att se om någon hör av sig, till oss eller polisen.

Skrotcyklarna körs till Göteborgs Stads lager. Om ingen hör av sig inom tre månader, övergår ägandet till staden.

Ser ofta värre ut än det är

Anne-Charlotte Fransson poängterar att de cyklar som tas bort från gatorna är rent skrot.

– Det är inte sådana som går att göra till en cykel igen genom att sätta på ett nytt hjul, utan cyklar som är rejält tilltufsade, sneda och vingliga.

Men så här års ser det ofta värre ut än det är.

– Det kan se väldigt skräpigt ut i cykelställen, men det är mest för att de ligger huller om buller. När man går fram och tittar, är de inte i så dåligt skick i många fall, säger Anne-Charlotte Fransson.

Läs mer:
Vårt Göteborgs artiklar om cykel i Göteborg