Tre gånger mer än normalt. Nu är det dags för ett säkert vårtecken i Göteborg. På tisdag i nästa vecka börjar jobbet med att sopa upp allt grus som spridits mot halkan, i vinter tre gånger så mycket som en normalvinter!

Totalt har trafikkontoret och deras entreprenörer spridit ut hela 27.242 ton grus – eller stenflis som det egentligen heter – under den gångna vintern.

– Ja, man får gå långt tillbaka i historien för att hitta en vinter då vi har lagt ut så mycket, säger Andreas Mossberg, planeringsledare på trafikkontoret.

Svårare än förra året
Redan förra vintern, 2009/10, var ju ovanligt sträng. Då spreds det ut dubbelt så mycket grus som en normalvinter. Men i år blev det alltså tre gånger så mycket som normalt.

– Förra vintern var tuff, men det var ändå kallt under långa perioder. I vinter har vi haft omväxlande ”smälta, frysa, snöa…” vilket gör att vi måste flisa om och om igen för att det ska ha nån effekt, förklarar Andreas Mossberg.

– Så på många sätt har den här vintern varit svårare än föregående.

Sammanlagt ska 1.250 km gator och 460 km cykelbanor i Göteborg sopas rena från det smutsiga gruset. Det sista ska vara klart 31 maj.

Används på ridvägar och som fylle
Gruset tas till mellanlagringsstationer där det harpas, det vill säga rensas från skräp. Sedan kan det användas på ridvägar eller som fyllnadsmaterial vid stora byggen, för det går inte att återanvända mot halkan nästa viner.

– Nej, även efter harpningen är det blandat med jord, damm och så kallat ”nollmateriel”, vilket gör att det blir fuktigt och inte fungerar i våra maskiner, säger Andreas Mossberg.

– Dessutom har flisen legat och rullat omkring så att de vassa kanterna slipats bort och då fungerar det inte lika bra längre.