Trafikkontorets lyckade satsning "På egna ben" får en fortsättning även i år. Nu efterlyser man 1.000 skolelever som vill utmana varandra i att cykla och gå till skolan. Nytt för i år är bland annat en karta på webben som visar hur långt man har kommit.

Från Göteborg till Tokyo. Så långt promenerade och cyklade eleverna tillsammans i förra årets upplaga av ”På egna ben”. 27 klasser i årskurserna fyra till sex deltog då, i år hoppas man på minst det dubbla.

61D0_4.jpg
– Vi har just gått ut med en inbjudan till kommunens alla skolor och hoppas få 1.000 elever att ställa upp och utmana varandra. Det blir ett 60-tal klasser i så fall, och en besparing på cirka tio ton koldioxidutsläpp, säger Camilla Pärlbäck på trafikkontoret.

Utmaningen går ut på att samla poäng, som man får om man går 500 meter eller cyklar en kilometer till skolan. Man kan även få extrapoäng om man får föräldrar, syskon eller lärare att också ta sig till jobb eller skola till fots eller på cykel.

Pedagogisk satsning

En nyhet för året är den hemsida som såg dagens ljus i förra veckan. Där kommer man bland annat att kunna logga in och se på en karta hur långt man i klassen har gått tillsammans. Men hemsidan syftar också till att bredda projektet, så att den inte bara uppfattas som en tävling i syfte att samla poäng.

– Det finns en pedagogisk sida av hela projektet som vi vill göra ännu tydligare. På hemsidan kan eleverna och lärarna ta del av övningar och fakta för att förtydliga tävlingens koppling till hälsa, miljö och trafiksäkerhet, säger Camilla Pärlbäck.

Ännu fler nästa år

Senast 12 mars måste skolorna anmäla sitt intresse för att vara med i utmaningen. Trafikkontoret hoppas på en stor spridning över hela stan och med representanter från så många olika trafikmiljöer som möjligt.

– Efter årets upplaga ska vi göra en stor utvärdering bland deltagarna, så att vi blir väl förberedda till 2008, då vi planerar att bjuda in alla kommunens skolor att delta, säger Camilla Pärlbäck.

”På egna ben” genomförs i år i två etapper, först i vår mellan veckorna 16 och 19, därefter en höstomgång i september. Vinnande klass får, precis som förra året, bland annat en övernattning bland hajarna på Universeum.