Dubbfria vinterdäck och minst 70 procent miljöbränsle. Det är kraven för att få parkeringstillstånd för miljöfordon. Under vintermånaderna kommer trafikkontoret att göra kontroller för att se om kraven följs. Om inte kan resultatet bli ett indraget tillstånd.

I början av veckan gick information om de kommande stickprovskontrollerna ut till 25.000 ägare av miljöfordon i hela Göteborg. Trafikkontoret kommer att kontrollera dels att bilarna har dubbfria däck, dels att de som kan använda gas och etanol gör det till minst 70 procent.

− Bränslet har vi kontrollerat i flera år. Vi går ut till 500 slumpvis valda fordonsägare och ber dem skicka in kvitton som bevisar att de kört på miljöbränsle minst 70 procent av den årliga körsträckan. De ska kunna redovisa ett år tillbaka, säger Anette Thorén på trafikkontoret.

Nytt med kontroll av däcken

Kontrollen av vinterdäcken är ny för i år. Beslutet att dubbfria vinterdäck ska vara ett villkor för att få parkeringstillstånd för miljöfordon gäller sedan den 1 oktober 2009, men förra vintern valde man att gå ut med en informationskampanj istället för att genomföra kontroller.

− Parkeringsvakterna tittar på däcken när de ändå är ute och kollar betalningen. Har man dubbade vinterdäck får man en lapp på bilen med information och senare även ett brev hem i lådan som berättar att man riskerar att få p-tillståndet indraget, säger Anette Thorén.

Förra året kontrollerades 500 tillstånd och ungefär 100 av dem blev indragna efter det.