Bjuder på varm dryck och fralla. Många göteborgare väljer cykeln året om. Det vill trafikkontoret uppmuntra genom att dela ut reflexer och bjuda på något ätbart. På onsdag morgon finns de på plats på Skeppsbron och på eftermiddagen vid Göta älvbron för att träffa dem som cyklar förbi.

Under 2013 ökade cyklandet i Göteborg med 22 procent jämfört med året innan.

− Statistiken visar att cyklandet ökar även under de mörkaste och kallaste månaderna på året. På vissa sträckor så mycket som med 40 procent, säger Eva Eriksson på trafikkontoret.

Enklare cykelservice på plats
Den 22 januari vill trafikkontoret ge alla som ger sig ut i vinterkylan lite extra uppmuntran. De befinner sig därför på två flitigt använda cykelstråk, Skeppsbron och Göta älvbron, för att under morgontimmarna dela ut varm choklad och fralla och på eftermiddagen kaffe och fralla.

Även enklare cykelservice i form av pumpning av däck och batteribyte i cykelljuset erbjuds.

– Många göteborgare är året-runt-cyklister och vi vill uppmuntra dem att fortsätta vara det. Nu när vintern gjort entré på allvar känns det också extra viktigt att informera om hur man cyklar säkert i stan, säger Eva Eriksson.

Vad ska vintercyklarna tänka på?
− Att ha informerat sig om var vi skottar och hur det ser ut i trafiken. Det kan man göra på trafiken.nu. Dessutom kan det vara bra att ha dubbdäck, reflexer och bra belysning så att man syns. Vara ordentligt klädd är inte dumt och en hjälm på huvudet kan rädda livet på en, säger Eva Eriksson.

Mellan klockan 06.30 och 09.00 står trafikkontorets representanter på Skeppsbron, vid Casinot. Från 15.30 till 17.30 befinner de sig på Göta älvbron, vid uppfarten mot Hisingen.

70F8_3.jpg

Foto: Klas Eriksson