Gå och cykla mer – så här lång tid tar det mellan olika platser.

Sätter ut skyltar med minuter och steg. Trafikkontoret vill uppmuntra fler att cykla och gå i Göteborg. Staden är inte så stor, det går att ta sig ganska långt på 30 minuter. Det visar gång- och cykelinstallationer som nu sätts upp runt om i staden. “Det finns mycket att se längs vägen, det är en fantastisk stad att upptäcka”, säger Malin Månsson, trafikkontorets specialist på cykelfrågor.

Under måndagen börjar gång- och cykelinstallationer att placeras ut på tio platser i Göteborg. Installationen består av en matta med foto över området, mitt i mattan finns en stolpe med en blå-vit gång- och cykelskylt. Stolpen har fyra gröna och fyra blå pilar.

– På de gröna står det hur många steg det är till olika mål och på de blå hur lång tid det tar att cykla till olika mål, berättar Malin Månsson.

En liten stad

Med hjälp av dessa installationer vill trafikkontoret visa att Göteborg är en ganska liten stad. Speciellt när det kommer till att gå och cykla.

– I synnerhet i innerstaden, det är det ju otroligt nära. Vi vill inspirera till att att cykla och gå med minuter och steg som står på skyltarna.

I trafikstrategin som är antagen för staden finns ett mål att göteborgarna ska cykla mer än i dag år 2035.

– Det här mynnar ur det. Göteborg är en liten stad med rätt dålig luft. Alla kan inte åka bil, vi behöver använda andra färdsätt också.

Avlasta kollektivtrafiken

Den pågående covid-19-pandemin är en annan anledning att gå och cykla mer.

– I dessa tider är det viktigt att avlasta kollektivtrafiken, att man bara åker när man behöver. Kan man gå och cykla mer är det väldigt bra, då är man utomhus och håller avstånd.

Att cykla och gå ger dessutom bättre hälsa. Det finns också mycket att se längs vägen.

– Det är en fantastisk stad att upptäcka. Nu i sommar kommer vi att möblera staden (Ta plats, läs mer om det på Vårt Göteborg) för att man ska kunna ha semester och göra skojiga saker i sin egen stad. Då är det extra bra om man kan gå eller cykla, till exempel till playan på Stenpiren.

Finns cykelapp

Göteborgs Stad har en cykelapp, den heter Cykelstaden och där går det att hitta alla sträckor som finns på pilarna vid installationerna.

– Den är jättebra. Man kan skriva vart man ska och så får man en cykelväg, säger Malin Månsson.