Förslag om att ändra lagen. Göteborgs Stad och Trafikverket sände på onsdagen en formell begäran till regeringen om att folk i Backa på Hisingen ska slippa trängselskatt i den egna stadsdelen.

Backa drabbades olyckligt när trängselskattens betalstationer placerades ut. Visserligen minskade antalet bilpendlare i området, men betalstationerna blev också en barriär för resor i den egna stadsdelen.

Styrgruppen för Västsvenska paketet beslutade om en utredning för ett år sedan. Efter en omfattande dialog med cirka 1.300 förslag och synpunkter presenterades i februari 16 olika alternativ. Till slut bestämde sig styrgruppen för ett av dem.

Måste först prövas av regeringen
Förslaget innebär ett undantag för bilar som ägs av personer i Backa, Brunnsbo, Skälltorp, Skogome och Kärra. Undantaget gäller vid passage genom betalstationerna nummer 17-21. På alla andra platser gäller samma villkor som för andra trafikanter.

Eftersom en lagändring krävs för att genomföra förslaget måste det först prövas av regeringen för att sedan gå till omröstning i riksdagen.

Onsdagens hemställan från Göteborg innebär att man ber regeringen att gå till riksdagen med ett förslag om att ändra lagen om trängselskatt.